Vinbladsdolmer

Under vinbladsdolmene ligger de fylte tomatene. Fatet er pyntet med tomater og sitron.

Foto: Eva Robild / SVT

Vinbladsdolmer

Når Tareq Taylor lager vinbladsdolmer får han bladene fra vinranken i drivhuset i tv-serien Hygge i hagen. Vinblader fås også kjøpt hermetiske eller frosne i spesialbutikker.

Slik gjør du

Vask vinbladene. Kok dem i omtrent to til tre minutter til de blir litt mer gulaktige.

Finhakk løk, hvitløk og alle friske krydder. Riv skallet av en halv sitron og press ut saften. Bland sammen kjøttdeig, sitronskall, sitronsaft, løk, hvitløk, friske krydder, bulgur, 0,5 dl olivenolje og innmaten av tomatene. Smak til med salt og pepper.

Kle bunnen av en gryte med vinblader. Legg et vinblad med den blanke siden ned på en skjærefjøl. Fyll på litt av kjøttblandingen, omtrent en spiseskje. Rull sammen bladet og brett inn kantene så fyllet ikke renner ut. Legg vinbladsdolmene i gryten, tett i tett i fint mønster. Legg på lag etter lag.

Fyll tomatene med kjøttblandingen og sett tomatene mot hverandre for å hindre at blandingen renner ut.

Dekk dolmene og tomatene med et lokk av blader. Legg på en tallerken for å holde alt på plass. Fyll på med vann til det dekker, og ha i saften av en halv sitron og en halv desiliter olivenolje. Salt og pepper.

Kok under lokk i omtrent 45 minutter, til væsken har fordampet. Legg alt på et stort fat og server.

Kilde: Tareq Taylor i tv-serien Hygge i hagen/SVT