På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. Raw food er et av ønskene. Derfor er ukas ønskeoppskrift mat som ikke er varmebehandla i det hele tatt.
Ekspertene er uenige om hvor viktig det er for kroppen, men en ting er sikkert: Med en god blender (eller gruelig mye finhakking) kan du lage smakfull mat også uten steikeovn eller kokeplate.
Mer om raw food på NRK.no:
- NRK Ytring: Spiser vi oss fra sans og samling?
- LES OGSÅ: Her er mattrendene i 2014
- LES OGSÅ: Advarer mot juicetrend – «bare lureri»
I mars var Rosanna og Maria Lundström, som driver kafé, på besøk i det finske livsstilsprogrammet Hygge i Strömsö på NRK1. De viste fram en middagsrett og en dessert. Ingen av delene er verken kokt eller stekt.
Øverst i saken ser du pastaretten de to står bak. Spagettien er uten korn, og i stedet tynne remser av squash. Pestoen deres er uten parmesan, for ost er ikke raw. Utfordringa løser de to med gjærflak.
- OPPSKRIFT: Raw squashpasta med tomatsaus og pesto
- NETT-TV: Se Hygge i Strömsö (tilgjengelig fram til 22. april)
- Flere oppskrifter fra Hygge i Strömsö
Fikensalat med pærer og mynte
Også den svenske TV-kokken Tina Nordström har lagd raw food i sine matprogrammer på TV. I et tidligere NRK-sendt program lærer hun råkostens hemmeligheter av Erica Palmcrantz-Aziz. I salaten er det kun finhakkede, ukokte ingredienser. Salaten anbefales for øvrig som tilbehør til ost, vel å merke for deg som ikke har planer om å gå helt over på raw food.
Frukt- og grønnsakjuice med hvetegress
I Strömsö har også den faste kokken Paul Svensson eksperimentert med rå råvarer. I juicen hans er det hvetegress, en ingrediens som er godt kjent for ren mat-tilhengere. Både gress, agurk, selleri og epler has i en saftsentrifuge eller juicemaskin, og på noen få strakser har du en hjemmelagd, krampesunn drikk.
Raw sitronkake med nøttebunn
Det er ut som ei ostekake, men det er nøtter, kokosolje og squash som danner basisen for fyllet. Rosanna og Maria Lundström bruker også dadler, nøtter og kakao i kakebunnen. Blend, bland og dandér. Etter fem timer i fryseren er kaka ferdig.
- OPPSKRIFT: Raw sitronkake med nøttebunn
- NETT-TV: Se Hygge i Strömsö (tilgjengelig fram til 22. april)
- Flere oppskrifter fra Hygge i Strömsö
Gluten- og laktosefri riskrem – Ris à la Malta
Riskrem består vanligvis av kokt risgrøt, men hva gjør du hvis den ikke kan kokes? Bokhvete bløtlagt i vann gjør samme nytten. Kremen lages av finmalte cashewnøtter, vann, honning og vanilje.
Vil du lese mer om raw food?
- LES OGSÅ: Nå skal grønnsakene være flytende
- LES OGSÅ: Disse elevene lager raw food i ferien
- LES OGSÅ: Ho er frelst på rå mat