Hopp til innhold

Seks oppskrifter på kransekake

Til nasjonaldagen, statsbesøk, idrettsprestasjoner og til jul er den et must. Ukas ønskeoppskrift er kransekake.

Kransekake

Kransekake slik vi er vant til å se den. Melis, norske flagg og smellbonboner med (dårlige) vitser og (ubrukelige) hatter inni.

Foto: Aleksander Nordahl / NTB Scanpix

Kransekake

Kransekake på dansk, slik konditoren Mette Blomsterberg lager den.

Foto: Fra TV-serien Det søte juleliv / DR

På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. Kransekake var et av ønskene. Og siden det i dag er mindre enn fire uker til julaften, mener vi i matredaksjonen at det absolutt er på tide at ukas ønskeoppskrift blir kransekake.

Den tradisjonelle deigen har ikke mange ingredienser: Mandler, melis og eggehviter. Men for mange er kransekaka en så stor utfordring at de ikke ville drømme om å sette i gang på eget kjøkken. Det er noe som mødre, tanter, bestemødre eller konditorier tar seg av når store dager eller høytider skal markeres.

Må avkjøles i formene

Kokken Lise Finckenhagen mestrer så mangt – deriblant kaker. Da hun lagde kransekake i Nitimen for noen år siden, brukte hun en engangssprøytepose med tupp av stål. Den må være litt solid, og du får trent armene, for deigen er ganske hard.

Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja under OL i Lake Placid i 1980
Foto: Scanpix
Kransekaker med amarena-kirsebær

Små kransekakekaker med kirsebær og aprikosgelé.

Foto: Fra tv-serien Danmarks beste kaker / DR
Trøffeldrømmer

Små kransekaker som er stekt i to deler. Mellom delene fylles sjokoladetrøffel. Når kakene har stått i fryseren, dyppes de i smelta sjokolade.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR
Kransekaketerte med bær og krydderkrem

Sverre Sætres kransekaketerte – steg for steg.

Foto: NRK

I oppskriften, som opprinnelig kommer fra Fredrikstad, anbefales det at deigen får stå over natta før du gjør noe mer med den.

Ringene steikes på 180 grader i 16 minutter. De må bli helt avkjølt før de tas ut av ringformene.

Konditorkransekake

Sjøl om kransekaka tas fram i de mest offisielle, norske anledninger, er ikke deigen noe særnorsk fenomen. Kransekake- eller mandelmasse brukes i en rekke bakverk verden over. Den danske konditoren Mette Blomsterberg bruker rå marsipan som basis for sin kransekake fra programserien Det søte juleliv.

Det samme gjør Blomsterberg i serien Det søte liv. Der lager hun det hun kaller kransekakekonfekt. Her til lands hadde nok navnet blitt kransekakestenger.

Kransekake med sjokolade, kirsebær eller vaniljekrem

Hvis du liker kransekakedeigen, men ikke vil lage den tradisjonelle kransekaka med vitser, hatter, flagg og melis, har Blomsterberg gode ideer.

Hun fyller små kransekaker med kirsebær, og bruker kransekakedeig, aprikosgele og sjokoladetrøffel når hun lager det hun kaller trøffeldrømmer.

Bakermester Sverre Sætre har krydra vaniljekrem oppå kransekakedeig, pynter med bær og kaller den kransekaketerte.