På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. Én ville ha sylte, en annen ønska seg juletapas. Derfor har vi samla de beste oppskriftene på både sylte og annet julepålegg.
Godt til frokosten 1. juledag, men fullt lov å spise i adventstida også.
For noen blir det ikke jul uten sjømattradisjoner som sild, rakfisk eller gravlaks. For andre er det bare kjøtt som gjelder: Sylte, lammerull, ribberull, vilt og roastbiff. Matredaksjonen har funnet fram oppskrifter på det meste tenkelig – og utenkelig – julepålegget.
Sylte – lag på lag av svinekjøtt og krydder
Sylte er noe mange kun spiser til jul. Som oftest lages den på en eller annen bit av grisen, og kjøtt og fett kokes, tilsettes gelatin og krydder og presses sammen. Oppskriftene på sylte kommer fra viltkokkene i NRK Trøndelag og danske Camilla Plum.
- OPPSKRIFT: Sylte på sideflesk og hjortetunge
- OPPSKRIFT: Sylte på grisehode
- VIDEO: 90 år gamle Maria underviser mannfolka i persesylte
Gravlaks med appelsin, anis og brunt sukker
Gravlaks er laks som tilsettes salt, sukker og krydder og marineres – rå – i kjøleskapet i et par dager. Oppskriften kommer fra Lise Finckenhagen.
Lammerull à la Bodil Nordjore
Lammerullen på bildet er lagd av de danske brødrene Price i Munter mat, men vi kan like godt bare gå til rotnorske mattradisjoner og Bodil Nordjore for å finne en god oppskrift.
- OPPSKRIFT: Bodil Nordjores lammerull
- OPPSKRIFT: Brødrene Prices lammerull
Leverpostei fra bunnen
Leverpostei er lever som kvernes og blandes med smakstilsetninger som løk og ulike krydder. Leverpostei steikes i vannbad. Leverposteien øverst i saken kommer fra Lise Finckenhagen, mens den i videoen over er komponert av Gastronomisk Institutt.
- OPPSKRIFT: Lise Finckenhagens leverpostei «rett fra levra»
- OPPSKRIFT: Leverpostei på dansk vis
Sild i søt og sterk sennepssaus
Det finnes på julas bord i utallige utgaver. Noen glass er bare med sild, løk og krydder i eddiklake, mens andre har enda flere smaker.
Landets mest kjente sildesalat
Siden vi var inne på sild: Du husker vel at Jens Stoltenberg mista sin oppskrift på sildesalat etter at han flytta fra statsministerboligen høsten 2013? Heldigvis fant han den igjen.
- OPPSKRIFT: Stoltenbergs sildesalat
Roastbiff – slik gjør du det
I jula tar mange fram fileten fra høstjakta, eller bruker noen kroner på ekstra flott kjøtt. Roastbiff gjør seg godt til julefrokosten. Fileten brunes utenpå, før steikeprosessen fortsetter i steikeovnen – men ikke for lenge.
- OPPSKRIFT: Roastbiff
Pålegg av oksetunge
Tynne skiver av kokt tunge av vilt eller okse er nydelig. Kokken Stig Juelsen bruker masse krydder i kokevannet, og får smakfullt pålegg.
- OPPSKRIFT: Kokt tunge