På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. «Proteinrike og fiberrike hamburgerbrød», skreiv en av våre Instagram-følgere. Så her er den – ukas ønskeoppskrift er hamburgerbrød.
Å oppfylle et slikt ønske krevde jo at vi faktisk tok fram kalkulatoren i tillegg til å leite i oppskriftsarkivet. I tilfellet næringsinnhold finnes det imidlertid en rekke hjelpere der ute som gjør regnestykkene enklere for oss. Vi har brukt en iPhone-app til å regne ut næringsinnholdet for oss, og en omregningstabell ga svar på hva en spiseskje ditt og datt faktisk viser på vekta.
De mest proteinrike
Adam og James Price hadde USA som tema i ett av sine programmer i sesong nummer tre av Munter mat. Der lagde de den populære retten pulled pork, som er langtidsgrilla svinenakke.
Ved siden av hadde de kålsalaten coleslaw, og alt gikk inn i hjemmebakte hamburgerbrød – for øvrig de mest proteinrike blant hamburgerbrødoppskriftene.
- OPPSKRIFT: Prices hamburgerbrød
- OPPSKRIFT: Pulled pork
- OPPSKRIFT: Coleslaw
De mest fiberrike
I Frokost-TV for noen år siden lagde Morten André Tungesvik en rekke retter på NRK. Hans oppskrift på hamburger er faktisk ikke med burger i det hele tatt, men med ytrefilet av okse. I sitt hamburgerbrød, hvor det er en god slump sammalt hvete, har han også blant annet bacon og hjemmelagd aioli – hvitløkmajones.
Hans hamburgerbrød er de mest fiberrike blant oppskriftene.
- OPPSKRIFT: Gourmetburger
Med mangosalsa
Også radiokokken Mats Paulsens hamburger har mer enn bare ketsjup og sennep på. Han lager også mangosalsa og currydressing, og har blant annet avokado i de hjemmebakte hamburgerbrødene sine. Selve hamburgeren lager han av en blanding mellom kjøttdeig og karbonadedeig.
- OPPSKRIFT: Hamburger med mangosalsa
«Burgers» og «sliders» fra New York
Vi ender ofte «over there» når vi henter inspirasjon til kjøttkaker i brød. Danske Anne Hjernøe, som for tiden lager mat i New York på TV, har selvfølgelig vært innom sliders – små hamburgere.
Hun foreslår å ha and eller bacon i brødene, som skal være mindre enn vanlige hamburgerbrød. Og brødene må være myke, mener hun – ingen hamburgerbrød skal ha skorper.
- OPPSKRIFT: Myke hamburgerbrød
- OPPSKRIFT: Slider med and
- OPPSKRIFT: Slider med bacon
Den samme Anne Hjernøe har også en oppskrift på en skikkelig New York-burger fra en tidligere programserie. Deigen kan du godt la heve i kjøleskap over natta, mener hun. Hun deler også sine oppskrifter på hjemmelagd ketsjup og agurkrelish.
- OPPSKRIFT: New York-burger med hjemmelagd ketsjup