Pressylte

Lagsylte med hjortetunge servert med sirupskake og sennepssaus.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Sylte med hjortetunge

Pålegg med tunge av hjort og sideflesk. Oppskrift med mye godt krydder fra Formiddagskokken i NRK Trøndelag.

Slik gjør du

Hjortetungen kokes i vann med mye salt, 1 løk, 2 gulrøtter, 2 laurbærblad, 6 stk. hel svart pepper. Vann så det dekker tungene. Kokes møre, ca. 1,5 - 2 timer.
Renses mens de er varme.

Sideflesket kokes i vann med mye salt, 1 løk, 2 gulrøtter, 2 laurbærblad, 6 stk. hel svart pepper, 6 stk. nellikspiker. Vann så det dekker sideflesket. Kokes møre, ca. 1,5 - 2 timer.
Avkjøles. Ta vare på krafta!

Sideflesket skjæres i strimler på 0,5 cm, likeså med tungene.

Har man ikke ei syltepresse/form, kan man bruke en stor brødform for å legge sylta i. Dekk formen med plastfolie eller et klede.

Begynn med å legge et lag med sideflesk. Mellom lagene har man på krydderfyllet. Når man har kommet halvveis i formen, har man i tungen som er oppskåret i strimler. Husk å fortsette med krydderfyllet. Når formen er fylt, dekkes toppen med plastfolie eller klede som er til overs.

Formen varmes forsiktig opp til kokepunktet i kraften som er igjen. La formen stå og trekke i ca. 30 minutter. Sett formen kaldt med litt press på toppen. Ikke for hardt. Ca. 4 kg.

La sylten avkjøles for man begynner å bruke den.
Serveres sammen med sirupskake og sennepssaus.

Kilde: Formiddagskokkene i NRK Trøndelag