Sotstekt lammefilet med hvite bønner

Lammekjøttet har fått en god kreolsk krydderblanding rundt hele seg. Det er krydderblandingen som skal svis, ikke kjøttet.

Foto: Stig Juelsen

Sotstekt lammefilet med hvite bønner

Lag krydderblandingen i god tid. Den skal stå i seks timer og godgjøre seg. Kjøttet skal få en hinne av karamellisert krydder. Stig Juelsen har hvite bønner og avocadorelish som tilbehør.

Slik gjør du

Krydderblanding
Knus paprika, timian, løkpulver, hvitløk, rørsukker, salt, pepper, oregano, spisskummen og muskat i en morter.
La det stå ca 6 timer i romtemperatur.

Hvite bønner
Finhakk grønnsakene.
Sett over en bred kjele og fres grønnsakene med oliven olje til de blir møre.
Tilsett hakket koriander og laurbærblad.
La det trekke i noen sekunder, tilsett så bønnene.
La det koke med kyllingkraften i ca. 45 min. eller til bønnene er møre.
Smak til med salt og pepper.
Tilsett hakkede tomater.

Avocadorelish
Del avokadoene i to, ta ut kjernen og ha avokadokjøttet i en skål.
Bland inn de andre ingrediensene.
Smak til med salt og pepper.

Sotstekt lammefilet
Renskjær lammefileten for hinner.
Smelt smøret i en panne og legg i lammefileten.
Snu fileten og ta den ut av pannen og paner den i krydderblandingen. Dekk filetene så godt som mulig på begge sider.
Varm opp pannen til medium/høy varme. Stek lammet på den ene siden til krydderet blir karamellisert, dvs. nesten sort.
Snu den og gjør det samme med den andre siden.
Pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile på et lunt sted i 5 min.

Tips

Se også: Oppskrifter fra Stig Juelsen

Kilde: Stig Juelsen