Hopp til innhold

Slik lager du din egen tortilla

Tørr steikepanne og et fuktig kjøkkenhåndkle gjør veien mot hjemmebakte tacolefser litt enklere. Her finner du oppskrift på hvetetortilla, tortilla av bygg og glutenfri tortilla.

Tortilla, tacolefse

Hjemmebakt tortilla, eller tacolefser, som mange kaller dem. Opprinnelig blei de lagd av mais, men variantene av hvete er mest vanlig i Norge.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Tortilla, tacolefse

Tortilla av hvete.

Foto: Morten Ellingsen
Glutenfri tortilla, tacolefse

Glutenfri tortilla.

Foto: Kathrine Sundvor-Halleland
Tortillalefser med bygg

Tortilla av hvete og bygg.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Sist uke starta NRK Mat den store tacodugnaden: Gjennom #nrktaco kan du dele din oppskrift på hjemmelagd taco med andre.

Fra før har amatørkokk og kursholder Arve Serigstad vist NRK Mat hvordan han foretrekker sin taco. Morten Ellingsen har sendt oss sin oppskrift på hvetetortilla, mens Kathrine Sundvor-Halleland har delt sine glutenfrie tacolefser.

Serigstad viser her hvordan du enkelt kan bake din egen tortilla, eller tacolefser, som mange kaller dem.

1. Bland alt til en smidig deig

Deig til tortilla, tortillalefser
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Bland alt i samme bolle: Mel, bakepulver, vann og salt. Det er samme i hvilken rekkefølge. Det er ikke noe hokus pokus å lage lefser. Det skal bli en smidig deig, sier Serigstad.

Deigen skal hvile i 20 minutter før du gjør noe mer.

2. Kjevle tynt i samme størrelse som steikepanna

Deig til tortilla, tortillalefser
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Serigstads oppskrift på tacolefser holder til mellom ti og 12 lefser, alt etter hvor store du lager dem. La størrelsen på steikepanna bestemme diameteren på lefsene. Han anbefaler å kjevle dem ut til de er omtrent like tykke som ei pannekake – det vil si ganske tynne. Ikke mist tålmodigheten – du finner teknikken ganske fort.

3. Ikke bruk olje eller smør i panna

Steke tortilla, tacolefser
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Tortilla steikes i tørr steikepanne. Sett panna på litt over middels varme, og la den bli varm før du legger ei lefse oppi. Serigstad bruker litt bakepulver i sine lefser. Dermed er det enkelt å se når de er klare til å bli snudd.

4. Slik veit du når de er ferdige

Steke tortilla, tacolefser
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Når de begynner å «poppe», få små bobler i seg, begynner de å bli klare til snuing. Når de er ferdige, har de fått en gyllen farge. For meg handler matlaging om å følge med på det du holder på med, ikke bare sette på klokka, sier han.

Skal du steike en stor porsjon lefser, kan det være greit å bruke to panner.

5. Ikke glem et fuktig kjøkkenhåndkle

Tortilla, tacolefse
Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Hvis du steiker lefsene litt før du skal spise dem, må du pakke dem inn i et fuktig kjøkkenhåndkle. Ellers blir tacolefsene litt stive flatbrød.

Alternativt kan du fylle dem med en gang de er ferdig stekt, og forme dem slik du vil ha dem. Da vil de stivne akkurat slik.

– Aller best blir de hvis du spiser dem med en gang, mener Serigstad.