Hopp til innhold

Ukas ønskeoppskrift: Chili con carne

Hvordan lage gryta som kalles chili con carne? «Ukas ønskeoppskrift» er en samling sterke gryteretter.

Chili Con Carne

Chili con carne slik mange foretrekker å spise den. Med bønner, og servert med tortillachips og rømmeklatt, crème fraîche eller sour cream, som de har i chilien sin i USA.

Foto: Marie Melgård / NRK

Chili con carne

Chili con carne med massevis av sterkt krydder.

Foto: DR
Barack Obama

Barack Obama på Ben's Chili Bowl i Washington i 2009. Presidenten spiste da ei chilipølse.

Foto: Jim Young / REUTERS
Chili og øl

Chili con carne fra Jan Vardøen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. Chili con carne var et av ønskene. Så her er den – ukas ønskeoppskrift er chili con carne.

Spanske «con carne» betyr «med kjøtt». Det er imidlertid ikke bare kjøttet som metter – de aller fleste varianter har en god porsjon bønner oppi i tillegg. Gryteretten blei sannsynligvis til da mattradisjoner fra Sør- og Mellom-Amerika vandra nordover til USA. I sistnevnte land kalles den gjerne bare «chili».

Enkelt å lage til mange

I dag serveres den blant annet med ris, brød, tortillas, tacoskjell, tacochips, rømme eller crème fraîche, og i forskjellige styrkegrader. Det går likevel ikke an å kalle det chili con carne uten en god porsjon sterkt, mener vi.

Den svenske kokken Tina Nordströms versjon har faktisk både cayennepepper, chilipulver, røde chili og små, tørka chili, og er kanskje den sterkeste på lista. Hennes oppskrift er dessuten stor – den metter minst ti.

Chili con carne til Obama

Også danskens Adam og James Price har godt med krydder. I sesong nummer to av Munter mat hadde de et helt program om sterk mat, og de kom ikke utenom chili con carne.

Før Barack Obama blei gjenvalgt som USAs president i 2012, slo NRK.no fast at chili con carne er en av presidentens favorittretter. Han skal sågar ha sin egen, helt hemmelige oppskrift. Valgnatta i 2012 viste Jan Vardøen hvordan han foretrekker den (videoklipp under), og også Lise Finckenhagen har en utgave.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Jan Vardøen lager valgmat a'la Obama.

VIDEO: I 2012 viste Jan Vardøen hvordan han mener chili con carne skal være – og hva du bør drikke ved siden av.

Chili con carne av hjort

Chili con carne med hjortekjøtt.

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Inge Johnsen har lagd chili con carne for Norgesglasset-lytterne, og han foreslår å beholde frøa i chilien for dem som har mage til det.

Chili con carne med viltkjøtt

I Formiddagskjøkkenet hos NRK Trøndelag så kokken ingen grunn til å ikke fornorske retten litt. Denne varianten har både viltkjøtt og smøreost av geitemelk.

Hvis barna er av den sorten som synes det svir vondt i munnen av sterk mat, kan du prøve en oppskrift spesielt beregna på de minste. I den siste oppskriften er det ingen heftige krydderier – men smøreost og ketsjup.

Skal du på tur i helga? Chili con carne passer ypperlig å ta med seg i termosen, mente kokken Stål Larsen da han besøkte NRK Østlandssendingen i 2004.