Mors gratinerte reinsdyrgryte

Gratinert reinsdyrkjøtt med rørte tyttebær.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Mors gratinerte reinsdyrgryte

Kjartan Skjelde serverer reinsdyrkjøtt, syltet løk og sjampinjong som blir gratinert i ovnen sammen med potetkrem og en blanding av ost, kremost og urter.

Slik gjør du

Syltet løk

Kok opp vann, eddik og sukker. Ha i løken og la det koke sammen med laurbærbladet til mesteparten av vesken har fordampet.

Reinsdyrgryte

Skjær reinsdyrfileten i mellomstore terninger. Gni terningene inn med salt og pepper. Brun kjøttet godt i en varm jernpanne med i olje i 1-2 min. Ta kjøttet ut og legg det i en ildfast form.
Brun av soppen i den samme pannen i et par minutter sammen med litt smør. Tilsett fløte og la det koke til mesteparten av vesken har fordampet. Smak til med salt, pepper og malt einebær.
Bland soppmiksen med kjøttet og syltet løk i den ildfaste formen.

Potetkrem

Skrell potetene og kok dem i usaltet vann til de er møre. Potetene må ikke fosskoke. Mos potetene og rør inn melk, fløte og smør. Smak til med salt og pepper.

Gratinert reinsdyrgryte

Fordel potetkremen over kjøttet. Bland sammen kremost med rømme, vårløk, gressløk, ost og smak til med salt og pepper. Smøres over det hele og gratineres i ovnen på 200 °C i ca. 10 min.

Rør tyttebærene med sukker i 2 minutter.

Kilde: Kjartan Skjelde i TV-serien Førkveld