Slik gjør du
Kok opp vann, salt og eddik. Rør til saltet har løst seg opp. La laken stå til avkjøling.
Vask og skrell kålroten. Skjæres i staver, omtrent to centimeter tykke. Skyll dillkronene godt.
Bland kålrot, dillkroner, chili og korianderfrø i en helt ren glasskrukke eller plastboks. Hell over avkjølt lake og sett på tett lokk.
Sett glasset mørkt i romtemperatur, 18-20 grader, i to til tre dager, så gjæringen kan komme i gang. Sett så glasset litt kjøligere, omtrent 15 grader, i 14 dager. La så glasset stå i kjøleskapet i tre-fire uker så smaken får utvikle seg. Kålroten blir best om den får stå en måned.
Tips
- Oppskrift: Blåbærchutney med chili
Glasset som brukes til melkesyregjæring bør være mørkt. Men det holder med et gjennomsiktig når du setter glasset mørkt. Dessuten er det viktig å bruke salt uten jod. Jod dreper bakterier, og når vi skal få gjæringen i gang trengs de bakteriene. I tillegg er det aller best å bruke økologiske grønnsaker, mener Tareq Taylor.