Begynn med å lage gulrotkake etter Toves oppskrift, Den er smakfull og passer til dette formålet.
Sparkling
Kaken skal sparkles med smørkrem før den dekkes med marsipan eller sukkerpasta. Oppskriften til smørkremen finner du sammen med oppskriften på gulrotkake.
Du trenger
- underlag av silikon
- kjevle
- pizzahjul
- marsipan eller sukkerpasta
- eventuelt melis
- engangshansker
Engangshansker av plast er gode å ha på, synes jeg. Hvis man skal dekke kaken med sukkerpasta er dessuten melis godt å ha for hånden. Melis trengs sjelden til marsipan.
Hvor mye marsipan som trengs kommer an på kakestørrelsen. Ha heller for mye enn for lite. Til en kake på 20-22 cm i diameter trengs 750 g marsipan (eller sukkerpasta, hvis man heller vil dekke den med det). Av denne mengden blir en del til overs, men det er bedre å kjevle ut for mye enn for lite. Den marsipanen som blir til overs kan gjemmes til neste kake eller brukes til dekorasjoner. I vår kake brukte vi halvparten hvit og halvparten rosa marsipan.
Kjevle ut i passe størrelse
Kjevle ut marsipanen så stor at den dekker hele kaken. Mål ut størrelsen på marsipanlokket: Kakens diameter + 2 x høyden + 4-5 cm.
Snu marsipanen noen ganger mens du kjevler for å bli sikker på at den ikke fester seg til underlaget. Ikke kjevle for tynt. Jeg lar marsipanlokket være mins 3-4 mm tykt. Noen synes det er for tykt, men det blir finere sluttresultat på den måten, og man trenger ikke spise marsipanen som blir til overs!
Løft over på kaken
Ta den sparklede kaken ut av kjøleskapet. Løft marsipanen over kaken. Jeg synes det er enklest å løfte uten noen hjelpemidler, mens andre liker å rulle marsipanen på kjevlet og så rulle den ut over kaken.
På bildet ser man hvordan kaken henger ned rundt kantene, og det betyr at jeg har kjevlet ut et passe stort lokk. Nå tar jeg noen runder med kjevlet på toppen av kaken for å få den øvre siden slett og fin.
Fin form
Press så marsipanen ned langs kantene så den fester seg godt og kantene blir slette. Hvis du har sparklet kaken med smørkrem (altså ikke med fløte) tåler kaken behandligen godt. Trykk godt inntil for å være sikker på at marsipanen fester seg. Hvis det blir ujevnheter kan du - forutsatt at lokket er stort nok - få det ganske bra jevnet ut ved å løfte opp der ujevnhetener er, rette ut og presse ned marsipanen på nytt.
Så tar du fram pizzahjulet og skjærer bort overflødig marsipan. Det går selvfølgelig an å bruke en vanlig skarp kniv også, men et pizzahjul er absolutt best til dette formålet. Ikke skjær for nær kanten av kaken, lokket krymper litt når den overflødige marsipanen blir borte. Hvis du har skåret for nær, blir det en glipe mellom kaken og underlaget.
Se også: