Løksuppe med mange sorter løk

Løksuppe servert med syltet løk, fritert løk og sprø loffskiver med gruyère.

Foto: Elin Aandal-Herseth / NRK

Løksuppe med mange sorter løk

Sjalottløk, banansjalottløk, rødløk, delikatesseløk, hvitløk og kepaløk i samme suppen. Dessuten timian og sellerirot som setter ekstra smak. Ane Kjerstine Sandstad steker løken, friterer løken, sylter løken og koker løken.

Slik gjør du

Kutt løken i halvringer. Brun kepaløken lett med smør og olje til karbonadesmørbrødfarge. Skjær selleriroten i så små terninger du klarer.

Ha i resten av løken, og stek lett gyllen, mot slutten har du i hvitløk og sellerirot, så kraft og laurbærblad. Kok i 45 min. Smak til med salt, pepper og sitron.

Fritert løk

Finkutt sjalottløk. Løken friteres i solsikkeolje til den er gyllen og sprø.

Syltet løk

Kok opp sukker, eplejuice og rødvinseddik. Ha i ringer av rød delikatesseløk og kok dem myke.

Sprøstekt brød

Skjær loff eller annet brød i trekanter, ha på olje og salt og stek på 150 °C i ovnen til det er sprøtt. Ha på den osten du har i kjøleskapet til slutt og gratiner.

Servering

Suppen serveres med fritert løk, syltet løk og sprø loffskiver med gratinert ost.

Kilde: Ane Kjerstine Sandstad i radioprogrammet Brønsj på NRK P1