Lises fyrstekake

Fyrstekake servert med pisket krem, melisdryss og litt kanel.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Lises fyrstekake

Klassisk fyrstekake med mørdeig og mandelfyll fra Lise Finckenhagen.

Slik gjør du

Begynn med mørdeigen. Pisk smør, sukker og vanilje lyst og luftig, skrap ned fra sidene underveis i piskingen. Sikt sammen mel og bakepulver. Rør eggeplommene inn i smørkremen før du tilsetter det tørre. Bland deigen godt sammen («gni» den gjerne sammen med hendene). Pakk mørdeigen godt inn i plastfilm, og la den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Bruk en terteform eller rund springform ca. 20-22 cm i diameter. Kle formen med bakepapir i bunnen, og smør kantene med litt smør eller nøytral olje.

Skjær 2/3 av deigen i tynne skiver, og kle formen med deigen. Trykk deigen jevnt utover bunnen og 2-3 cm opp langsmed kanten.

Lag mandelfyllet. Kjør mandler og sukker sammen i en hurtigmikser. Rør inn smør, egg og ev. konjakk.

Hell fyllet over i formen og bre det jevnt utover.

Kjevle ut resten av mørdeigen, og skjær deigen i jevne strimler. Legg strimlene som et gitter over fyllet.

Pensle kaken med sammenvispet egg, og stek kaken på nederste rille ved 175 °C i ca. 45-60 minutter. Kaken skal bli pent gyllen og virke fast når du kjenner på den. Pass likevel på at den ikke steker for lenge, kaken skal være litt myk inni.

Tips

Kjevle ut deigen direkte på en bakematte eller bakepapir. Legg bakematten/bakepapiret med deigen i kjøleskapet (eller fryseren) i 10 minutter slik at det blir enklere å jobbe med deigen/strimlene.

For en ekstra intens nøttearoma på kaken kan du riste mandlene før du maler dem. Rist mandlene gylne i ovn ved 180 °C i ca. 12 minutter.

Mandelfyllet kan krydres med en teskje kardemomme eller kanel hvis ønskelig.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+