Hopp til innhold

Lag din egen pesto

Pesto er en nydelig saus som smaker godt til mange forskjellige retter. Pesto med pasta er vel den mest vanlige. Her blir du inspirert til flere varianter av pesto og måter å bruke pestoen på.

Hjemmelaget pesto

Pesto oppbevares best på glass med tett lokk.

Foto: Joerg Beuge / Colourbox

Pesto er en italiensk saus. Den er kjent, i ulike former, siden romertiden, og kommer sannsynligvis fra Nord-Afrika.

Wikipedia

Når sausen ikke skal være varm, og du har den ferdig på glass i kjøleskapet er det fort gjort å lage seg et godt måltid. Har du litt ekstra tid en kveld eller ettermiddag får du mye igjen for å lage din egen pesto.

Neslepesto med tagliatelle, ristede mandler og hvitløk

Neslepesto med tagliatelle, ristede mandler og hvitløk.

Foto: Fra TV-serien Hygge i hagen / SVT

Sånn lager du pesto

De vanligste ingrediensene i en grønn pesto er hvitløk, basilikum, pinjekjerner, parmesan og olivenolje. Men den kan også varieres i det uendelige. Prøv deg fram med de ingrediensene du har for hånd, eller det du synes smaker best.

Rockekokken i Brønsj, Mats Paulsen har en oppskrift på helt vanlig pesto.

Men når du vil gjøre det litt ekstra eller annerledes får du god hjelp her av tv-kokkene Camilla Plum i Camillas krydderplanter , Tareq Taylor i Hygge i hagen, Niklas Ekstedt i Niklas' mat og den italienske kokken Mario Gullo i tv-serien Solens mat.

En av de vanligste variantene, den genovesiske pestoen, består av spinat, basilikum, hvitløk, pinjekjerner, olivenolje og like deler av ostene parmesan og pecorino.

Wikipedia

Dette bruker du pestoen til

Pastasalat med yoghurt og pestodressing.

Pastasalat med yoghurt og pestodressing.

Foto: Roy Raasholm Fauske / NRK

Når ingen av ingrediensene skal varmebehandles, da har du fort et lite måltid. Rå laks med pesto er en sånn oppskrift. Den har vi fått fra Ann-Karin Løken Olavsrud i tv-serien Mat i Norden.

Pesto passer godt sammen med laks og kylling. Det har du kanskje smakt før. Men Adam Prices nesten hemmelige oppskrift på fiskelasagne er også verd å prøve. Oppskrift fra Munter mat. En sunn kyllingrett fra ernæringsfysiolog Lise von Krogh har pesto og fennikel som tilbehør.

Lurer du ennå på hvordan du skal lage pesto. Her er videoen som viser deg hvordan det gjøres.

  • Video Morten André Tungesvik lager svinekoteletter med pasta og pesto

    Morten André Tungesvik har gode tips til møre nakkekoteletter og han viser deg hvordan han lager pesto.

    Oppskrift: Svinekoteletter med pasta og pesto fra Morten André Tungesvik.