Hopp til innhold

Slik lager du din egen garam masala

Hvis du skal lage indisk mat fra bunnen av, må du ha orden i krydderhylla. Sarita Sehjpal viser deg hva du trenger for å begynne.

Sarita Sejpal viser hvilke krydder hun trenger i det indiske kjøkken, og hvordan hun lager sin egen, indiske krydderblanding.

VIDEO: Sarita Sehjpal viser fram ingrediensene i hennes egen hjemmelagde garam masala.

Sarita Sehjpal har de siste ukene delt tre indiske retter på NRK Mat: en rask og smakfull linsesuppe, den friske kyllingretten chicken jalfrezi og desserten på rismel – phirni.

Sarita Sehjpal

Sarita Sehjpal og rettene indisk linsesuppe (Tharka dal), kyllingretten chicken jalfrezi og rismeldesserten phirni.

Foto: Anne Wirsching / NRK

I spesielt middagsrettene spiller det tørre krydderet en meget sentral rolle. Og i flere av Sehjpals oppskrifter, og indisk mat generelt, skal du ha krydderet i varm olje i steikepanna eller gryta før du varmebehandler de andre råvarene.

– Da får du fram en helt annen smak, sier hun.

Finnes i dagligvaren

I det hun kaller krydderpaletten sin har Sarita Sehjpal de sju krydderne hun bruker oftest (se faktaboks) i tillegg til salt. Hun lager også sin egen garam masala.

– Det meste av det du trenger, finner du i vanlige butikker, sier hun.

Enkelte hele kryddere må du kanskje innom en innvandrerbutikk for å finne.

Ristes i panne og males i kaffekvern

Sehjpals garam masala (se faktaboks) lager hun ved å blande de tørre (og hele) krydderne i ei steikepanne, og riste det – uten olje.

– Så kan det males i ei helt vanlig kaffekvern, sier hun.

Garam masalaen har hun på glass. Den kan oppbevares i opptil tre måneder.

Indisk linsesuppe – tharka dal

Sarita Sehjpal lager indisk linsesuppe med gule linser.

Indisk kylling – chicken jalfrezi

Sarita Sehjpal lager indisk chicken jalfrezi – en kyllingrett med massevis av smak.

Phirni – indisk risdessert

Sarita Sehjpal lager dessert på rismel. Den stammer fra Punjab, nytes iskald, og kan minne om risgrøt.