Slik gjør du
Skjær av skallet på knutekålen med liten kniv og skjær den i skiver. Skrell og skjær potetene også.
Hakk løk og finhakk hvitløk og stek dem sammen med knutekål og poteter i smør og olje i en stekepanne. Tilsett salt og pepper. Knutekålen og potetene får en fin gyllen farge. Hvis det blir trangt i pannen kan du steke i flere omganger. Når grønnsakene har fått farge has vin eller vann i pannen, nok til å dekke grønnsakene. Kok i ca. 10 minutter.
Slå av væsken og hell grønnsakene i en ildfast form.
Smelt smøret til bechamelsausen i en kasserolle. La smøret bli bittelitt brunt før du har i melet. Da får du en litt mer nøtteaktig smak. Visp inn melet med vanlig spiralvisp. Hell i melk og senk temperaturen. La sausen tykne, rør av og til. Krydre med litt salt.
Hell den ferdige bechamelsausen over grønnsakene. Topp med revet ost. Bruk gjerne lagret ost for å få mer smak. Stek gratengen i ovnen ved 180-200 °C i ca. 15 min. For å få fin farge på overflaten kan du avslutte med bare overvarme.
Gratengen serveres med skiver av kald røkt skinke.
Tips
Flere oppskrifter: