Klassiske munker

Paul Svenssons munker med eple- og blåbærfyll.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Klassiske munker med epler eller blåbær

Munker kan formes på mange måter. De kan være runde, avlange eller munker med hull i. Paul Svensson satser på små delikate munker.

Slik gjør du

Varm melken til 37 °C og smelt smøret i melken. Hell melken og smøret over gjæren og bland inn de andre ingrediensene. Kjør deigen smidig i en kjøkkenmaskin i 8-10 minuttter.

Form små boller og sett dem til heving i 20-30 minutter.

Friteres i olje ved 180 °C. Rull munkene i en blanding av sukker, kanel og kardemomme. Fyll dem med eplemos eller blåbærsyltetøy fra sprøytepose med en tynn tupp. Stikk den inn i munkene og fyll på så mye som går an uten å ødelegge de små, fine bollene.

Server!

Eplemos

Bland alle ingrediensene i en plastboks og legg over plastfolie. Sett den i mikrobølgeovnen på full effekt til eplene er blitt myke. Kjør i matprosessor til det er blitt en puré. Fyll eplemosen i sprøytepose.

Blåbærsyltetøy

Kok opp sukker og blåbær. La det småkoke en stund. Avkjøl og fyll i sprøytepose.

Tips

Server munkene sammen med en kopp kaffefløte som gjestene kan dyppe munkene i.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE