Lammestek

Steketermometeret bestemmer når lammelåret er ferdig. Mellom 60 og 70 °C blir kjøttet best.

Foto: Stig Juelsen

Klassisk lammestek

Lammelår stekt i ovnen er festmiddag når lammene er slaktet om høsten og som tradisjonell påskemat om våren. Men alle årstider har plass for en god middag av norsk lam.

Slik gjør du

Gni lammelåret godt inn med salt og pepper.
Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløkfedd, fennikeltopper og persille.
Legg låret i en ovnspanne og stikk inn steketermometer. Pass på at du ikke treffer beinet.
Hell på ca. 1 liter vann.
Stek på 62 °C i 6 timer (eller 125 °C i 2-3 timer).

Tilsett grønnsakene når du har omtrent 40 minutter igjen.

Ta låret ut når temperaturen er 58 °C. Når steketermometeret viser 60 °C er steken rosa, når det viser 70-76 °C er steken gjennomstekt. Skal den gjennomstekes må du sette opp temperaturen i ovnen.

La låret hvile minst 15-20 minutter med et kjøkkenklede over før den skjæres opp.

Imens kan du lage saus av stekesjyen.

Tips

Server lammelåret med potetstappe og sopp.

Kilde: Stig Juelsen