Hvitvinsdampede blåskjell med urter og fløte

Hvis du vil piffe opp blåskjellene, kan du ha litt kajennepepper i kraften, foreslår Lise Finckenhagen.

Foto: Lise Finckenhagen

Hvitvinsdampede blåskjell med urter og fløte

Rimelig luksus, kaller Lise Finckenhagen denne blåskjellretten, som kan være både forrett og hovedrett.

Slik gjør du

Vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg hvis du «kakker» på dem.

Finhakk og fres løk og hvitløk i olivenolje i en stor kjele. Tilsett blåskjell og hvitvin. Legg på lokk, og damp til skjellene åpner seg. Rist litt på kasserollen underveis.

Kast eventuelle skjell som ikke åpner seg.

Løft ut blåskjellene med en hullsleiv, og fordel skjellene i to dype tallerkener.

Tilsett fløte i kraften og kok opp. Visp inn smøret og halvparten av urtene (kjør det gjerne raskt med en stavmikser). Smak til med litt salt og pepper om ønskelig.

Slå den varme kraften over blåskjellene, og dryss over resten av urtene. Server med godt brød.

Tips

Smak den kremede blåskjellkraften til med en klype kajennepepper. Det setter en ekstra spiss på det hele.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+