Gravlaks med sitronmelisse, fennikel og estragon

Nå skal laksen ligge kaldt og ta til seg sukker, salt og urter i tre døgn.

Foto: Fra tv-serien Hygge i hagen / SVT

Gravlaks med sitronmelisse, fennikel eller estragon

Tareq Taylor hopper over dill og bruker i stedet sitronmelisse, fennikel og estragon på gravlaksen. Den kan spises som den er, men også steikes.

Slik gjør du

Rens laksefileten dersom du ikke har kjøpt den ferdig rensa. Fjern skinnet, og dra ut beina. Bland sammen salt og sukker, og gni blandinga inn i laksefileten på begge sider.

Krydre laksen med enten sitronmelisse, fennikel (kun det grønne på toppen) eller estragon og pepper. Urtene må være finhakka. Hvis du vil prøve alle tre, kan du dele laksen i tre biter.

Det du velger å krydre med, skal strøs over fisken etter at du har gnidd den inn med salt og sukker.

Dekk laksen med plast, og sett den i kjøleskapet. Der skal den stå i tre døgn. Snu laksen hver morgen og kveld.

Før servering, må laksefiletene tørkes med papir eller kjøkkenhåndkle.

Tips

Gravet laks som er stekt på den ene siden

Biter av gravlaks som er godt steikt på den eine sida i tørr panne.

Foto: Fra tv-serien Hygge i hagen / SVT

Det vanligste er å spise gravlaksen som den er – i tynne skiver. Den kan også steikes. Skjær den da i terninger, og steik den på høy varme uten fett i panna.