Gratinert fransk løksuppe

Husk å kalle retten soupe l'oignon når den serveres. Da høres løksuppen dyrere ut.

Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Gratinert fransk løksuppe

Brødrene Price lager billig mat. Det nærmer seg lønningsdag og kontoen er nesten bunnskrapt. Da er det du lager løksuppe.

Slik gjør du

Skrell løkene og skjær dem i tynne skiver. Stek løken langsomt i rikelig smør. Løken blir langsomt brunere til den til slutt når et mørkebrunt, karamellisert stadie. Det kan godt ta en times tid. Se til løken underveis og snu litt på den, så den ikke blir brent.

Skjær brødet i skiver, rist dem i ovnen på 180 °C til de er tørre som kavringer.

Når løken har nådd det ønskede stadie drysses litt hvetemel over. Hell på buljong. Ha krydderne i et tefilter (eller en gaspose), slå knute på og legg krydderne i suppen.

Hvis du har en hvitvinsrest, ca. et stort glass, så heller du den på. (Synd og skam å helle vinrester ut.) Hvis du har en åpnet flaske konjakk i nærheten av gryten og ved et uhell får en skvett i suppen, så skal du ikke kassere suppen av den grunn, men glede deg over ditt usannsynlige hell.

La suppen småkoke i 15–20 minutter og fjern posen med krydderne. Smak til med sherryeddik, salt og pepper.

Hell en solid porsjon suppe i en ildfast suppeskål. Legg et par skiver brød som tømmerflåter på overflaten og last dem med rikelig med revet ost. Sett skålene i ovnen under grillelementet og gratiner osten til den bobler og begynner å få farge.

Tips

Se også: Munter mat, sesong 4

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR