Slik gjør du
Bland hvetemel, rugmel og lunket vann lett sammen, og la det stå i 30 minutter.
Tilsett surdeig og salt. Bland alt sammen i eltemaskin til du får en blank, elastisk deig. Ca. 8-10 minutter. Deigen skal slippe bollen i eltemaskinen. Juster deigen med resten av vannet, litt etter litt, mot slutten av eltetiden, til du får ønsket konsistens.
La deigen hvile i 2-3 timer under fuktig klede eller plast.
Del opp og form deigen til ønsket størrelse. Sett brødene på stekeplate, og la dem hvile til ca. dobbelt størrelse. Ca. 3-4 timer under fuktig klede eller plast.
Snitt gjerne brødene med en skarp kniv før de settes i ovnen.
Brødene settes i ovnen på 260 grader, og skru så temperaturen ned til 220 grader. Ha en liten skvett med vann i bunnen av ovnen før du lukker døren. La brødene steke i ca. 35 minutter, til de har en sprø, gyllen skorpe.
Tips
Sånn lager du surdeigen, oppskrift: Lys surdeig