Fiken- og valnøttbrød

Fiken- og valnøttbrød.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Fiken- og valnøttbrød

Fiken- og valnøttbrød er et brød som er spesielt godt til ost. Kanskje på tide å bytte ut kjeksen?

Slik gjør du

Bland mel, gjær og salt i en bakebolle. Smelt smøret i en liten kasserolle. Tilsett vann, melk og maltekstrakt. Varm blandingen til 37 ºC og hell det over det tørre.

Bland deigen godt sammen, bruk gjerne en kjøkkenmaskin og juster med mer hvetemel om nødvendig.

Bland inn fiken skåret i små biter og grovhakkede valnøtter. Elt deigen til den blir seig og slipper bollen.

Dekk deigen med plastfolie, og la den heve til dobbel størrelse. Kna den ferdighevede deigen godt sammen, og del den i to.

Trill hver del til en lang pølse. Legg brødene på en stekeplate med bakepapir, dekk med plast, og la dem etterheve i cirka 30 minutter.

Pensle brødene med sammenvispet egg, og stek dem ved midt i ovnen ved 210 ºC i cirka 25 minutter.

Tips

Deler av smøret kan erstattes med nøtteolje.

Har du mer tørket fiken igjen, kan du lage en fikenchutney:
Skjær 150 g tørket fiken i små biter. Finhakk en liten rødløk eller 2 sjalottløk.
Ha fiken og løk i en liten kjele, tilsett 4 ss brunt sukker, 4 ss rødvinseddik, 1 ts revet ingefær, 1 kanelstang og 1 stjerne anis. Kok blandingen sakte opp og la det småputre til løken er helt bløt.

Nydelig til ost! Prøv varm brie med nøtter og tørket frukt.

Video Lise Finckenhagen lager fikenbrød

Lise Finckenhagen lager fiken- og valnøttbrød i Frokost-TV i 2007.

Kilde: Lise Finckenhagen i Frokost-TV og «Jacobsen» på NRK P1+