Ertesfære - Tar du i bruk kjemi på kjøkkenet, kan du ende opp med de utroligste ting. Sfærene kan selvsagt også bestå av andre ting enn erter.DR

Tar du i bruk kjemi på kjøkkenet, kan du ende opp med de utroligste ting. Sfærene kan selvsagt også bestå av andre ting enn erter.

Foto: DR

Ertesfærer

I programmet «Den lille kjemiker» prøver brødrene Price seg på såkalt molekylær gastronomi. Disse små «planetene» vekker garantert oppsikt.

Slik gjør du

Tilsett Algin i 1 liter vann med lavt kalkinnhold, og bland det hele grundig sammen med en stavmikser. La stå kjølig i ett døgn.

Bruk stavmikseren til å mose erter og vann. Sil blandingen gjennom en finmasket sikt eller et tøystykke. Mål opp 200 gram av massen og tilsett 1,5 gram Calcic, alt mens du bruker stavmikseren hele tiden.

Sett blandingen kjølig i noen timer.

Når du skal lage sfærene, slipp en passelig stor måleskje med erteblanding oppi Algin-vannet. Fortsett til du har så mange sfærer du trenger. La dem ligge i ett minutts tid. Flytt dem så til vanlig kaldt vann.

Legg sfærene på skjeer før de serveres, og strø over bacon. De blir garantert festens store samtaleemne.

Tips

Blandingene skal stå kjølig i så lang tid for at luftboblene skal forsvinne. Du kan prøve deg fram med diverse alge- og kalsiumpulvere/midler, men det enkleste er å skaffe seg Textura-settet. Søk på internett!

ANDRE OPPSKRIFTER FRA PROGRAMMET: Gulrotkake i mikrobølgeovn med grønn geléspaghetti | Jordbærkaviar | Kremet nitrogen-jordbæris og nitrogen-jordbærsorbet | «Speilegg» med jordbærketsjup

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR