Hopp til innhold

Derfor elsker nordmenn taco

Målt etter hvor ofte den spises, kan det godt sies at taco er Norges nasjonalrett. Vi spurte hobbykokken og kokebokforfatteren om hvorfor.

Taco

Taco – her representert ved Arve Serigstads syrlige svinetaco i hjemmebakte lefser – spises med stor appetitt i de tusen hjem. Hver helg. NRK Mat vil nå vise fram lesernes beste taco.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Jeg tror forklaringa ligger i god smak. Folk synes taco er godt. Og så gir det en følelse av å ha prestert litt på kjøkkenet, mener Arve Serigstad.

Arve Serigstad

Arve Serigstad med sin egenkomponerte taco.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Med minimal innsats – kutte grønnsaker, steike kjøtt og åpne pakker – kan man altså ha lagd middagen sjøl, påpeker han. Og alle liker det som serveres, eller kan i det minste «bygge» en tallerken av ingrediensene de liker.

Mens NRK Mat er på besøk på Serigstads kjøkken, lager han sin taco: Syrlig svinekjøtt med chili, mangochutney, avokadostappe og sylta neper. Alt pakka i hjemmebakt tortilla.

Kalles det taco? Da er det taco.

Skjell? Lefse? Kjøttdeig eller kylling? Er kinakål ja eller nei? Kjøper du saus på glass, eller må den være hjemmelagd? De aller fleste nordmenn har sin taco. Og for noen skal den være akkurat sånn, og det er bare det som er taco.

Tortilla, tacolefse

Hjemmebakte tortillalefser. Serigstad legger dem i et fuktig håndkle like etter steiking. Slik unngår du at de blir harde.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Avokadostappe og mangochutney

Til sin taco bruker Arve Serigstad avokadokrem og mangochutney. Det lager han sjøl.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

NRK Mat-redaksjonen bruker det vide tacobegrepet, og stiller ikke krav om annet enn at det finnes noen der ute som kaller det taco.

For noen år siden var Knut Robberstad med på å skrive en kokebok med bare tacooppskrifter. Forfatterne ville finne ut som det nordmenn kaller taco, virkelig er taco, og hvordan ekte taco bør lages.

– Jeg tror vi spiser taco så ofte fordi vi kan få velge hvilken taco vi skal spise. Det er lett å servere, for alle får sin egen favoritt – hver gang, mener Robberstad.

På denne måten vinner både avsenderen og samtlige mottakere av et tacomåltid, ifølge Robberstad. Tacobegrepet gir dessuten et stort rom for kreativitet.

Tacolasagne og tacobagett

– Vi hadde et inntrykk av at nordmenn fant opp sine egne tacoretter. Tacolasagne, tacopizza, tacobagett. Vi ville se til Mexico og Texas i USA, og finne ut hvordan vi kunne lage taco fra bunnen av, i stedet for å bruke ferdigpakkene, sier han.

Tacos of Cochinita Pibil, matrett fra Yucatan i Mexico

I februar lagde kokker i Mexico verdens lengste taco (av typen Tacos of Cochinita Pibil). Det gikk med fire tonn svinekjøtt, 36.000 lefser og blei totalt 325 porsjoner.

Foto: Stringer/Mexico / Reuters

Arve Serigstad, deltaker i Eivind Hellstrøms hjemmekokklaug, tidligere norgesmester i pizza, nå kurskokk, matfotograf og -skribent, vil helst ha alt hjemmelagd.

– Jeg liker å vite hva jeg spiser. Når det er så enkelt å lage det sjøl, og jeg samtidig kan ha et bevisst forhold til alle råvarene, betyr det mye, sier han.

Hvis du vil være med på #nrktaco, kan din oppskrift blir publisert på NRK Mat. Alle oppskrifter må ha bilde, ingrediensliste og framgangsmåte, og du må ha rettighetene til innholdet. Les mer om hvordan du kan bidra med din tacooppskrift her.