Hopp til innhold

Søtt og godt på boks

Hvorfor skal du vente med småkakene til jul? Det er nå det smaker med en litt sprøtt og søtt til kaffen. Om du kaller dem småkaker, kjeks eller cookies kan de oppbevares på boks. Da varer de lenge, hvis du ikke spiser alle på en gang.

Drømmer

Drømmer kalles disse superenkle småkakene fra Paul Svensson i tv-serien Hygge i Strömsö.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Enkle småkaker eller cookies

Enkle småkaker fra Rachel Allen.

Foto: Fra TV-serien «Duften av nybakt»
Småkaker med svisker

Småkaker med svisker.

Foto: Fra TV-serien Danmarks beste kaker / DR
Kammerjunker serveres til koldskål-is og grønne jordbær

Kammerjunkere.

Foto: DR

Det går raskt å lage deig til flere av disse småkakene. Og selve stekingen er også fort gjort. Og når de er ferdige kan du sette deg ned med en god kopp kaffe eller te og nyte. Eller du kan ha dem i en kakeboks og ta dem fram når noen stikker innom.

Helt enkelt

Svenske drømmer er favoritt-småkakene til kokken i tv-serien Hygge i Strömsö, Paul Svensson. Det er bare smør, sukker, vaniljesukker, hvetemel og hornsalt som skal til for å sette i gang.

Mer smak

Når irske Rachel Allen lager cookies går hun ut fra en grunndeig og smaksetter den på mange forskjellige måter. Det er bare å velge mellom valmuefrø, sitrusfrukter, sjokolade, krydder og tørkede bær.

Mette Blomsterberg lager småkakene med svisker. Hun anbefaler å spise dem når de er nystekte.

I Danmark er kammerjunkere småkaker som brukes til koldskål. Men det hindrer ikke oss i å lage dem uten desserten. Anne Hjernøe synes de er kjedelige, så hun smaksetter dem ekstra med urter og chili.

Med nøtter

Biscotti med mandler og pistasjnøtter

Biscotti med mandler og pistasjnøtter.

Foto: Fra TV-serien Danmarks beste kaker / DR

Mandler, hasselnøtter, peanøtter eller andre nøtter gir ekstra smak og mer å tygge på. Edel Lervik sendte oppskriften på Love cookies til NRK Østfold i 2009. De er laget med peanøtter, cashewnøtter, corn flakes og havregryn.

Italienske biscotti er gode å dyppe i teen, mener Mette Blomsterberg. Den danske konditoren lager dem men pistasjnøtter og mandler.

Med sjokolade

Store, myke sjokoladekjeks

Store, myke sjokoladekjeks fra Lise Finckenhagen.

Foto: Fra Kvelden før kvelden, 2009 / NRK

Lise Finckenhagen har laget pølser med ferdig deig til sine store, myke sjokoladekjeks. Deigpølsene kan du oppbevare i fryseren, og skjære av så mange skiver du vil og steke når lysten på noe søtt tar overhånd.

Valnøtter og mørk sjokolade er det som gjør Mette Blomsterbergs valnøttcookies ekstra gode.