17. mai er en mektig dag, i dobbel forstand. En dag for forspiselse og beruselse. En dag for champagnefrokost.
Spekemat
(6 porsjoner)
1 pakke fårepølse
1 pakke salami
1 pakke spekeskinke
1 kurver jordbær
1 honningmelon
1 purre
Slik gjør du
Legg vekselsvis spekemat, salat og biter av frukt og grønt på et fat. Det er best å vente til rett før servering, slik at spekematen ikke blir for fuktig.
Hvis du synes at 17. mai-menyen blir overstadig mektig med potetsalat med majones og rømme, foreslår vi å bytte den ut med potetvafler eller potetpai.
Potetvafler
5 ss smør ekte meierismør
4 poteter store
2 ss gressløk hakket
2 ss kruspersille hakket
4 ss Jarlsberg revet
½ gr salt og pepper smak til
slik gjør du
Smelt smør, og la det avkjøle litt. Riv rå poteter og klem ut litt av potetvannet. Bland inn gressløk, persille, ost, salt og pepper. Drypp til slutt smøret over, og rør det inn i potetmassen.
Smør vaffeljernet godt med smør, og klem ut litt potetmasse i jernet i normal vaffeltykkelse. Stek vaflene i ca. 10 minutter. Server med seterrømme og smør.
Potetpai
Alternativt til potetvafler kan være en potetpai. Du kan lage ferdig paiskall og fyll i god tid og bare steke den like før servering.
(6 porsjoner)
Paibunn:
150 gr smør
3½ dl hvetemel
0.8 ts salt
2 ss vann
Fyll:
750 gr poteter, kokte, kalde
4 hvitløksbåter
2 dl melk
2 dl Créme Fraîche
2 egg, hele
2 eggeplommer
150 gr Normanna, eller Royal Blue eller Norzola
150 gr revet Jarlsberg
4 ss gressløk, hakket
Slik gjør du
Rund form ca. 24 cm i diameter. I stekeovnen ved 200 ° C, ca. 15 minutter for paiskallet I stekeovnen ved 175 ° C, ca, 45 minutter for hele paien
Paiskallet: Smuldre sammen smør og mel med salt til en grynete masse. Bland raskt sammen til en deig med vannet. Eller bland alt i en food processor og kjør med kniven. Trykk deigen ut i formen og la stå kjølig ca. 30 minutter.
Sett ovnen på 200 grader. Skrell poteter og skjær i tynne skiver. Skjær hvitløk i skiver. Legg poteter og hvitløk i en kjele med melk. Kok opp og la det koke et minutt. Sett til siden og la det avkjøles. Forstek paiskallet.
Bland crème fraiche, egg, eggeplommer, blåmuggost og revet hvit ost i en food processor til en glatt masse. Bland melken i ostemassen og smak til med salt og pepper.
Legg potetskiver i paiskallet, slå på ostesausen og strø over litt nykvernet pepper. Stek paien ved 175 grader i 45 minutter. Server potetpaien varm eller lunken med klippet gressløk. En grønn salat smaker godt til.
Blomkålsalat
6 porsjoner
300 g pastaskruer
1 stk. blomkål i buketter
2 ss ekstra god olivenolje
100 g oppskåret bacon
4 stk. vårløk
1 båt. knust hvitløk
2 ss hakket frisk basilikum
Slik gjør du
Tilsettes etter smak eller serveres ved siden av: oliven, parmesan eller annen vellagret ost, ristede pinjekjerner eller valnøttkjerner, ekstra god olivenolje, balsamicoeddik eller annen god rødvinseddik og sitron.
Kok opp rikelig med vann i en stor kjele. Tilsett salt eller buljong og pasta. La dette fosskoke. Sjekk koketiden på pakken og tilsett blomkål når det er 5 min. igjen.
Hell av kokevannet. Bland inn litt olje, pepper og krydderurter. Stek baconet til fettet renner ut. Slå av varmen og rør inn oppskåret vårløk, hvitløk og evt. krydderurter. Vend dette inn i pastaen som leges i et dypt fat eller lav bolle. Tilsett oliven og annet etter smak, eller server det ved siden av.
Kyllingsalat med asparges
6 porsjoner
4 kyllingfileter i strimler
1 ts salt
1/2 ts spisskummen
150 g fersk asparges
150 g sukkererter
2 tomater i skiver
1 rødløk i tynne båter
1 ekebladsalat
Dressing:
6 ss olivenolje
2 ss presset limesaft
1/2 ts revet limeskall
1 ss hakket fersk koriander
1 ss hakket fersk mynte
1 ss hakket rød chili
1 ss soyasaus
1/2 ss sukker
1 presset hvitløkbåt
Slik gjør du
Dryss salt og spisskummen på kyllingstrimlene og stek dem raskt i olje. Avkjøl strimlene. Forvell asparges og sukkererter. Anrett kyllingstrimlene på fat sammen med de andre ingrediensene. Bland alle ingrediensene til dressingen og hell den over salaten. Pynt gjerne med mynte. Brød er godt til.
17 mai, - med fløte på!
Bløtkake med krokanis
Sukkerbrød:
4 egg hele
150 gr sukker
150 gr hvetemel siktet
1 ts bakepulver
Fyll og pynt:
2½ dl kremfløte
1 ts sukker
5 dl multer
melk eller eplesaft, til dynking
1 l iskrem, krokan
Slik gjør du
Rund kakeform, 24 cm i diameter. I stekeovnen ved 175 grader i ca. 30 minutter (sukkerbrødet).
Sukkerbrød: Visp egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt i mel og bakepulver og bland alt forsiktig med en slikkepott. Hell røren i smurt form og stek kaken. Du kan også bruke et ferdigkjøpt sukkerbrød.
Pisk 2 1/2 dl kremfløte med 1 ts sukker, og bland kremen med 1/2 liter multer. Spar noen multer til pynt.
Dynk med melk eller eplesaft. Fyll med multekremen.
Skjær opp 1 l krokanis i skiver og legg dem på toppen. Pynt med krem og multer.
Eggedosis og brus for voksne
Eggelikør
5 dl kaffefløte el en blanding av 2,5 dl kremfløte og 2,5 dl melk hel
300 gr sukker
5 eggeplommer
1 ss vaniljesukker
3½ dl vodka el 60% sprit
Slik gjør du
Kok opp fløtemelken/kaffefløten og sukkeret. Visp eggeplommene og vaniljesukkeret. Tilsett litt etter litt den varme kaffefløten i eggeblandingen.
Hell alt tilbake i kjelen og sett det forsiktig over varmen. Rør jevnlig til det tykner. Sil blandingen før den avkjøles. Spriten has i når den er avkjølt.
Fordel likøren i passende flasker som kan pyntes med merkelapper og sløyfer. Likøren tykner når den står. Flasken bør ristes før man heller fra den.
- Sist men ikke minst, Ingen Champagnefrokost uten champagne!