Byggotto med tomat og fennikel

Byggotto med smak av hvitløk, chili, tomat, fennikel og parmesan.

Foto: Lise Finckenhagen

Byggotto med tomat og fennikel

Risotto laget med byggryn. Det blir byggotto. Lise Finckenhagen serverer den med en tomat- og fennikelsaus.

Slik gjør du

Tomat- og fennikelsaus

Skjær hvitløk og chili i tynne skiver, jo tynnere jo bedre. Rens fennikelen, ta vare på det grønne (som ligner dill). Skjær fennikelen i tynne skiver.

Varm godt med olje i en mellomstor kasserolle. Fres hvitløk og chili et par minutter over middels varme, til hvitløken blir myk og gyllen (men ikke brun). Tilsett fennikel og fennikelfrø, og la det frese et par minutter til. Tilsett tomatene og en god klype salt. Legg på lokk, og skru ned varmen. La sausen putre videre, mens du lager byggottoen.

Byggotto

Finhakk sjalottløken, og fres den blank i olivenolje. Tilsett byggrynene, og rør godt rundt. Hell i hvitvinen, la det koke til det meste av væsken har fordampet.

Tilsett buljong, og la det hele småkoke under sporadisk omrøring til grynene er kokt, ca. 25 minutter.

Byggotto med tomat- og fennikelsaus

Rør sausen og osten sammen med byggottoen. Juster smaken med salt og kvernet pepper. Pynt med det grønne fra fennikelen og server, gjerne med litt ekstra ost.

Tips

  • Stek 200 g chorizopølse (skåret i små biter/tynne skiver) og dryss pølsebitene over byggottoen ved servering.
  • Hakkede urter som persille eller basilikum kan også blandes inn helt til slutt.
  • Hvitvin kan utelates og erstattes med vann eller mer kraft.
  • Halvparten av cherrytomatene kan erstattes med en boks gode, hermetiske tomater.
  • Byggrynene skal legges i vann, gjerne natten over.
  • Grunnoppskriften på byggotto kan brukes på samme måte som en risotto.
  • Samme oppskrift kan brukes med perlespelt.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+