Ficelle

Vridde, tynne brød som kalles ficelle i Frankrike.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Brød på grillen

Ficelle er tynne bagetter. Paul Svensson steker dem på grillen. Han har tips både til deg som bruker kullgrill og gassgrill.

Slik gjør du

Det du må tenke på når du bruker kullgrill er å lage avstand til glørne. Bruker du gassgrill så lukk igjen hullet bakpå grillen (mellom grill og lokk) med aluminiumsfolie så varmen holder seg inne. Dekk gjerne platen med aluminiumsfolie, så senkes varmen litt.

Brød på grillen

Smuldre gjæren i en bolle. Hell på fingervarmt vann, 37 °C. Rør gjæren ut i vannet. Tilsett salt, olivenolje og mesteparten av melet. Ta vare på resten av melet til utbakingen.

Arbeid deigen kraftig for hånd til den er smidig (deigen skal være ganske klebrig). La deigen heve under et håndkle i en time. Ha deigen på et melet bakebord. Del deigen i 4-5 lengder med kniv og tvinn hver del i mel til bagettform. Legg brødene på en stekeplate med smurt bakepapir. Dryss over litt mel og la dem heve i 30 minutter til. Pensle med vann, strø på havsalt og litt hakket rosmarin eller en annen urt.

Tenn grillen og se til at den har en god glød.

Hvis du baker i en kullgrill, lager du en ring av glørne. Sett en rustfri skål i midten. Legg på lokket og pass på at varmen er ca. 250-275 °C. Legg to lag aluminiumsfolie og så bakepapiret med brødet på. Ha litt vann i skålen i midten og legg på lokket.

Hvis du baker på gassgrill, har du litt vann på grillen for å få litt damp. Det gir en bedre skorpe på brødet. Skru av varmen på den siden du setter brødet, så ikke undervarmen blir for høy.

Stek i 20-25 minutter og spis gjerne med en gang med godt smør.

Kilde: Paul Svensson i tv-serien Hygge i Strömsö/YLE