Bisque av strandkrabbe

Gryten skal være glovarm når krabbene helles i. Det skal helst ikke være væske med fra begynnelsen.

Foto: Tellus Works Television AS

Bisque av strandkrabbe

Bisquen har en intens smak av krabbe. Den kan serveres som suppe til forrett eller brukes som basis for sauser eller risotto.

Slik gjør du

Den enkle måten å slå krabbene ihjel på er å skjære dem tvers over med en skarp kniv. Skjær eplet og grønnsakene i biter.

Fres krabbene i noen minutter i olje. Tilsett grønnsakene og la dem få litt farge. Tilsett tomater, eple, urter og krydder. Fres litt lenger.

Tilsett cider og vann så det dekker innholdet i gryten. Kok opp og skum av urenheter. La det koke i 45 minutter.

Knus eventuelt krabbeskallene i en food prosessor og legg dem tilbake i bisquen og kok opp igjen.

Sikt bisquen. Helst i en sikt med store hull så litt av krabbegrumset kommer med. Kok bisquen inn til passende intensitet og konsistens.

Du har nå flere alternativer. Her er noen forslag:

* Kok bisquen med tomater og hvitløk. Krydre med salt, pepper, sitronsaft og eventuelt litt sukker. Server bisquen med aioli.

* Kog bisquen med kremfløte. Krydre med salt, pepper og sitron eller æblecidereddike.

* Kog bisquen med sitrongress, chili, limeblader og mer ingefær. Smak til med limesaft, sukker og frisk koriander.

* Som ovenfor, men ha i kokosmelk før det smakes til.

* Du kan også bruke bisque i risotto og som en basis for fløtesaus til hvit, dampet fisk.

Tips

Fra Wikipedia:
Bisque er en betegnelse man bruker på en kremet suppe som er lagd på en puré av sjømat, kjøtt eller grønnsaker, som for eksempel: Hummerbisque eller blomkålbisque. Suppen blir deretter tilsatt fløte og tyknet med bechamelsaus. Man antar at suppens opprinnelse er Biscayabukta og at navnet kommer derfra.

Kilde: Claus Meyer i TV-serien Smaken av Danmark