Berggylta

Berggylta har fått et helt ufortjent dårlig rykte som matfisk, mener Torjan Bodvin.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Berggylte med kaperssmør og nypotet

Havforsker Torjan Bodvin har engasjert kokk og kostholdsekspert Britt Elisabeth Olsen fra Tvedestrand til å lage noe spennende med berggylte-fangsten. Han lover at berggylte med kaperssmør og nypotet
smaker nydelig.

Slik gjør du

Stekt berggylte

Hele berggylter renses og skrapes godt for fiskeskjell. Klipp av finner og ta ut gjellene. Hvis du vil kan du steke den med hodet på. Krydre fisken godt med salt og pepper og ha litt smør og finhakket persille i buken.

Del hvitløkfedd i to og legg i formen/langpannen med litt ekstra smør, et par båter sitron og persillestilker. Legg fisken over og stek i ovn på 200 °C i ca. 20–25 minutter, det kommer an på størrelsen.

Øs over smør underveis mens den steker. Berggylte er kjent for mange (og for noen plagsomme bein) disse er lett å rense bort når fisken stekes hel. Dra av skinnet og fjern bein på en egen tallerken før du starter å spise.

Kaperssmør

Brun smøret til en nøttebrun farge, sil av. Varmes opp og tilsett sitronsaft, soya og kapers rett før servering.

Server berggylte og kaperssmør med nypoteter.

Tips

Finner du ramsløk kan du steke den med fisken og strø litt finhakket over potetene. Dampet asparges eller en frisk salat smaker godt ved siden av.

Les mer: Ufisk er delikatesse - NRK – Sørlandet

Kilde: Britt Elisabeth Olsen