Banansplit med hjemmelagd is, sorbé og sjokoladesaus

Banansplit – her tilberedt med flytende nitrogen. Du trenger imidlertid ikke gå helt inn i kjemien for å lage denne desserten. En fryser er faktisk tilstrekkelig.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Banansplit med hjemmelagd is og sjokoladesaus

Denne bananspliten er egentlig fire desserter i én: Banankaramell, vaniljeis, sorbé og sjokoladesaus. Alt er hjemmelagd.

Slik gjør du

Vaniljeis

Kok opp melk, fløte og frøene fra vaniljestanga. Visp sammen eggeplommer og sukker. Tilsett vaniljemelka litt og litt i eggeblandinga mens du visper. Når du er ferdig, varmer du blandinga opp til 84 grader. Sil blandinga, og rør inn den bløtlagte gelatinplata. Sett blandinga i fryseren, eller kjør den i ei ismaskin.

Hylleblomstsorbé

Ha saft i ei ismaskin, eller i fryseren. Hvis du bruker fryser, må du stadig røre i sorbeen. Ellers blir den full av iskrystaller.

Banankaramell

Legg boksen med kondensert melk i en kjele, og dekk den med vann. Etter tre timer er innholdet blitt til karamell.

Bak bananene på 175 grader i ovnen. Skallene skal bli svarte. Det tar cirka 20 minutter. Bland banan, karamellsaus og sitronsaft til ei jevn blanding.

Sjokoladesaus

Bland alt og kok i en time. Spe med litt vann før servering.

Anretning

Legg ei skje banankaramell, vaniljeis og sorbé på hver tallerken. Ha over sjokoladesaus, og pynt med sitronmelisse.

Tips

OBS! Dersom noen får for seg at de vil lage dette med flytende nitrongen gjelder det å være forsiktig og bruke utstyr for å unngå forfrysningsskader. I programmet ble det gjort feil, noe som oppmerksomme seere påpekte. Bruk alltid kuldeisolerende hansker og vernebriller når du håndterer flytende nitrogen.

Kilde: Paul Svensson i tv-serien Hygge i Strömsö/YLE