Terte med epler og rosmarin

Epleterten serveres lun med is eller pisket krem.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Terte med epler og rosmarin

Skjønn epleterte med smak av karamell og rosmarin. Oppskriften får du av Lise Finckenhagen.

Slik gjør du

Start med mørdeigen. Bland smør i terninger, mel, melis og mandler i en hurtigmikser. Kjør det raskt sammen til smøret er jevnt fordelt. Tilsett egget og kjør til deigen begynner å samle seg. Kna deigen sammen til den er glatt og jevn. Pakk mørdeigen i plastfilm og la den hvile minst 30 minutter i kjøleskapet.

Kle terteformen med mørdeigen, dekk med bakepapir og fyll på med tørkede erter.

Forstek terten ved 170 °C i ca. 15 minutter. Hvis tertebunnen fortsatt virker litt ustekt, kan du løfte ut ertene og steke den 5 minutter ekstra.

Bland sukker, mel, fløte og vaniljefrø i en liten kasserolle. Varm opp under omrøring til sukkeret smelter, blandingen skal ikke koke, bare smeltes sammen. Rør inn smøret og en klype salt, trekk kasserollen til side.

Rens og skjær eplene i jevne båter. (Hvis skallet er tynt kan det godt sitte på.) Fordel eplene utover tertebunnen. Dryss over rosmarinbladene og mandelflak, hell til slutt over sukkerblandingen. Stek terten midt i ovnen ved 180 °C (helst varmluft) i 40 minutter.

Tips

Flere forslag til gode kaker med eple? Prøv enkel epleterte med ferdig butterdeig

Se også: «Jacobsen»

Kilde: Lise Finckenhagen i Jacobsen på lørdag, NRK P1