Hopp til innhold

Solens mat

Bo Hagström reiser på kryss og tvers i Italia og får servert den opprinnelige maten. Her finner du oppskrifter fra den svenske TV-serien.

Bo Hagström
Foto: Per Anders Rudelius / SVT

Pane cafone er brød bakt på surdeig. Begynn på surdeigen to dager før du skal bake selve brødet.

Acquasale er fiskernes mellommat. Plommetomater, ansjos og gammelt brød er hovedingrediensene.

Fersk fisk og skalldyr fra Adriaterhavet blir stekt med brødsmuler og servert med brødsmuler og sitron.

Pastasaus med masse sopp og tradisjonell italiensk pølse. Og tomater som varmes i til slutt.

Bønnesuppe med sjøkreps eller kongereker. Achille Pinna serverer den med nykvernet pepper og god olje.

En liten appetittvekker eller smårett med ost og nypemarmelade.

Bucatini er pasta formet som lange, hule rør. Pasta med pancetta og chili sier vi på norsk. Pancetta er italiensk bacon.

Friterte ricottamunker blir den norske oversettelsen på oppskriften fra «Solens mat». Ricotta er ferskost laget på myse fra sauemelk.

Vi kan kalle det artisjokkpletter på norsk. Artisjokker blandes i en røre av ricotta, parmesan, egg, chili og persille og stekes. Sprø og gode.

Sjøål får godt med olivenolje når den flatgrilles.

Italienerne fyller squashblomster med en blanding av ricotta, parmesan, egg og ansjos.

Bitto er en spesiell ost som kan lagres i mer enn ti år. Her brukes osten i risotto.

Caponata er en salat eller stuing fra Sicilia. Grønnsaker med søtsur saus. Den kan brukes som en egen rett eller serveres varm eller kald som tilbehør til grillet kjøtt eller kylling.

Sicilianske cannoli er små kaker laget som rør eller skåler fylt med ricottakrem.

Bønnesalaten kan brukes som egen rett, forrett eller som tilbehør til hovedretten.

Bo Hagström får servert lammegryte på Sicilia.

På Trattoria Il Focolare hos familien d'Ambra på Ischia lages det tradisjonell mat med kanin som hovedingrediens.

Bo Hagström er på besøk hos familien Mazzella på øya Ponza. De driver restaurant med råvarer fra egen jord.

Spagetti med fisk og tomater fra Bo Hagströms tur til Capraia, en øy utenfor Toscana i Italia.

Bo Hagström får servert helt nyfisket fisk som verken er kokt eller stekt. Den har bare godgjort seg i marinade av sitron, løk og olje.

Kapers fra den lille øya Salina er hovedingrediensen i denne enkle men smakfulle retten.

Bo Hagström besøker kokken Mario Gullo på Salina og ser hvordan han lager salsa med kapers.

Gresskar smakt til med spansk pepper, hvitløk og rosmarin.

I den lille byen Santo Stefano di Sessanio har Rosa Cucchiella sin egen restaurant. Bo Hagström får bli med henne til grønnsakshagen og blir servert Rosas pasta.

Osteria dell' Unione i Treiso er stedet Slow Food-bvegelsen ble til. Bo Hagström besøker Pina i restauranten som hennes foreldre drev før henne. Pina viser hvordan hun tilbereder kanin.

En typisk vårrett. Det er når løvetannbladene står der lysegrønne og fristende denne retten lages i Italia.

Bo Hagström får med seg den litt hemmelige oppskriften på Boccaciopai fra den ene av de tre kvinnene som driver Tre Stelle i Chianti. De bruker løk fra Certaldo, Boccacios fødested.

Catia Solari driver et gammelt vertshus noen mil fra Genova. Bo Hagström lærer å langtidsteke oksekjøtt.