Florences appelsinkake

Appelsinkake med appelsinglasur. Kaken smaker godt også uten appelsinkrem i midten.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Florences appelsinkake

Denne oppskriften gir deg en kake med mye god appelsinsmak. Den er saftig og holder seg veldig bra i et par uker.

Slik gjør du

Bakes i to runde former, 20 cm, eller en rund form, 28 cm.

Forvarm ovnen til 180 °C. Ha bakepapir i bunnen av formene og smør og mel på sidene.

Rør smøret mykt i en stor bolle. Bruk en håndmikser eller håndvisp. Ha i litt og litt sukker og revet skall av 1 appelsin. Fortsett å visp til blandingen er lys og luftig. Tilsett eggene ett om gangen, visp godt mellom hvert egg. Sikt mel og bakepulver i røren og rør forsiktig. Rør inn en spiseskje appelsinjuice.

Fordel røren i formene. Lag en liten grop i midten av hver kake sånn at den hever seg jevnt, uten at det blir en topp på midten. Stekes i ovnen i 25-30 minutter. Sjekk med en bakepinne.

La kaken hvile i formen i 5 minutter før du tar den ut og lar den avkjøles på rist.

Appelsinkrem

Rør smøret mykt. Ha i melis og revet skall av 1 appelsin. Ha i 1 ss appelsinjuice litt etter litt, så det blir en glatt, myk krem.

Appelsinglasur

Ha appelsinjuice i melisen og rør godt. Ha i litt og litt juice om gangen. (Hvis glasuren blir for myk, vil den renne av kaken, men hvis den blir for stiv, vil det være vanskelig å smøre den utover.)

Når kakene er avkjølt deler du dem i to horisontalt, sånn at du får en kake i fire lag. Hvis du har laget én kake kan den deles i to eller tre, avhengig av tykkelsen. Ha på appelsinkrem og legg neste lag over. Smør glasuren ut på toppen og sidene. Dekorer med kandiserte blomster (hvis du har lyst).

Tips

Rachel Allen er kokk i den irske TV-serien «Duften av nybakt». Hun tok kokkeutdannelse på Ballymaloe Cookery School, og giftet seg senere med barnebarnet til grunnleggeren av skolen.
– Denne kaken er legendarisk på Ballymaloe, forteller Rachel Allen. Den er oppkalt etter en av Allen-slektningene på skolen.

Kilde: Duften av nybakt / orig. tittel: Rachel Allen: Bake!