Video Andreas Myhrvold serverer østers

I denne videoen viser Andreas Myhrvold deg hvordan du åpner østers.

Østers

«Stum som en østers», heter det. Nå skal du lære deg å åpne den og servere den med syltet sjalottløk.

Slik gjør du

Hold rundt østersen med et håndkle. Det er lett å kutte seg på skallet.

Skyv en kraftig sløv kniv inn bakerst på skjellet, før kniven langs den flate delen av skjellet. Kutt muskelen som holder skjellet sammen, og press skjellsidene fra hverandre.

Den flate delen av skjellet kastes, og den runde delen med muskelen i beholdes. Før en kniv under muskelen forsiktig og kutt over den lille strengen som henger fast i skjellet.

Snu muskelen rundt og fjern eventuelle skallrester. Da er østersen klar.

Kan oppbevares ferdig renset på is i noen timer.

Server østersen med en 1/2 teskje rå syltet sjalottløk.

Tips

Rå syltet sjalottløk
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Rå syltet sjalottløk:
Finhakket sjalottøk blandes med sherryeddik. Du kan også bruke rødvinseddik.

Den enkleste måten å servere østers på, er med noen dråper sitronsaft.

Østers finner du i butikker med egen fiskedisk, eller du kan hente den opp av havet selv. Sjekk blåskjellvarselet først.

Kilde: Gastronomisk Institutt