Video Andreas Myhrvold koker hummer

VIDEO: Hvorfor skal hummeren ligge på ryggen når den er kokt? Svaret får du i klippet.

Hummerkoking

Andreas Myhrvold viser hvordan du ser at hummeren er ferdig kokt. Spis den varm med en gang, eller la den ligge i kraften til neste dag og server den kald.

Slik gjør du

Du trenger en stor gryte.

Ha salt i vannet (cirka 50 gram til hver liter vann), og la det koke opp. Når det fosskoker, er det på tide å slippe hummeren oppi. Kok til hodet løsner fra halen. Det tar 4–5 minutter.

Ta hummeren ut, og knekk av klørne. Klørne legger du tilbake igjen i vannet. De trenger som regel 2–3 ekstra minutter for å bli ferdige.

Trekk kjelen til siden, og avkjøl halen og klørne i vannet.

Bruk en kniv til å dele hummeren på langs. Begynn med hodet og «knekk» deg bakover. Tarmen finner du på ryggsiden langs hele halepartiet, den fjernes. Fjern også magesekken og lusene som ligger rett bak øynene. Resten kan spises.

Ta klørne ut av kjelen, og gi dem et par kraftige slag, slik at de lett lar seg rense ved servering.

Tips

Skalldyrplateau

Skalldyrplateau.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Se også: Oppskrifter med video fra Gastronomisk Institutt

OPPSKRIFT: Skalldyrplateau

OPPSKRIFT: Skalldyrsalat med hummer

OPPSKRIFT: Gratinert hummer

Kilde: Gastronomisk Institutt