Video Andreas Myhrvold lager festfat med skalldyr

Se hvor lekkert Andreas Myhrvold legger alle de forskjellige skalldyrene på samme fat.

Skalldyrplateau

Andreas Myhrvold serverer et festfat med havets delikatesser. Reker, sjøkreps, østers, kamskjell, kongkrabbe og hummer får plass på samme fat. Blåskjellene skal serveres varme ved siden av.

Slik gjør du

Alle skalldyrene anrettes på ett stort fat som er fylt med knust is.
Pynt med masse frisk dill og sitronbåter.
Server med godt nybakt brød, aioli og majones.

Reker
Du bør bruke store, fine og nykokte reker som er helt ferske. Bruker du frosne reker må de tines forsiktig, for eksempel på avispapir. Reker skal ikke tines i vann. Ved servering setter du frem en bolle med lunkent vann til hver kuvert som gjestene kan skylle hendene sine i underveis.

Sjøkreps
Skyll sjøkrepsene grundig i kaldt vann.

Fyll en kjele med vann og smak til med salt, den skal smake som mild sjø.
Kok opp vannet og ha i sjøkrepsene, la de småkoke i ca fem minutter.
Ta de ut og avkjøl de på kjøkkenbenken.

Ta vare på laken og avkjøl den òg, legg sjøkrepsen tilbake i vannet og oppbevar de der til servering. Sjøkrepsen må ikke kokes for lenge, da den blir seig. Server sjøkrepsen hel på fatet, det ser finest ut. La gjestene rense halen selv.

Kongekrabbe

Legg kongekrabbe beina på en skjærefjøl, og kutt i fine biter ved leddene.

Kok opp en kjele med saltet vann, og ha kongekrabben oppi. La den trekke til kjøttet er nesten ferdig, ca 5 minutter. Avkjøles i kraften.

Se nederst for oppskrifter og video om kamskjell, østers, koking av hummer, dampede blåskjell og aioli.

Tips

Kamskjell
Her finner du video og oppskrift: Kamskjell

Østers
Her finner du video og oppskrift: Østers

Hummer
Her finner du video og oppskrift: Hummerkoking

Dampede blåskjell
Her finner du video og oppskrift: Dampede blåskjell

Aioli
Her finner du video og oppskrift: Aioli

Kilde: Gastronomisk Institutt