Terje Håkonsen er kostholdsbevisst og glad i økologisk mat. Foto: Scanpix
Økologisk mat er stadig mer populært i Norge. Den har fått status som mat for trendy og kostholdsbevisste mennesker.
Framhevingen av økologiske råvarer av kokker som Jamie Oliver og Tina Nordström, men også fra snowboardkjører Terje Håkonsen og rockebandet Gluecifer, har gitt økologisk mat høy status.
Økt omsetning
Omsetningen av økologisk mat har økt, i hvert fall hvis man ser på salgsstatistikken til Norgesgruppen, som er i lederposisjon når det gjelder utvalg av økologiske råvarer.
De økte omsetningen av økologisk mat med 26 prosent fra 2002 til 2003.
– NorgesGruppen har som målsetning å være best på økologisk mat, og det er vi uten tvil i dag, men vi har fortsatt et forbedringspotensiale, sier Line Byberg, produktgruppesjef i Norgesgruppen.
De andre store dagligvarekjedene har også et visst utvalg av økologisk mat, men opplever ikke den samme oppgangen.
Norgesgruppen mener dette er fordi de nå får betalt for sin sterke satsing på økologisk mat.
Dette offisielle Ø-merket.
Økologisk mat
Mange misforstår når man snakker om økologisk mat, og setter likhetstegn ved vegetarmat.
Prosjektleder for Øyafestivalens økologiske satsing (les mer om det her: Økologisk på Øyafestivalen), Linnea Svensson, forteller om sine erfaringer.
– Jeg prøvde å forklare en journalist at dette ikke var det samme som vegetarmat, men da jeg så saken på trykk i avisa, var det ikke glidd helt inn, sier Linnea.
Så selv journalister kan gjøre feil, og for at du ikke skal gå i samme fella, bør du lese disse faktaene:
Økologisk mat er råvarer som ikke er utsatt for kjemiske sprøytemidler og som ikke er genmanipulert.
Økologisk gårdsdrift sørger for at dyra har mer plass, lys, luft og bevegelse. Med andre ord, dyr som beiter eller er frittgående.
For å bli betegnet som økologisk, må råvarene merkes med Ø-merket. Dette merket er en sertifisering som gis av Debio.
Sunnere?
Mange setter spørsmålstegn ved hvorfor man skal spise økologisk mat. I tillegg til å være dyrere enn annen mat, er det også mindre tilgjengelig.
Ved å spise økologisk mat unngår du mulige rester etter plantevernmidler. Plantevekstene gir deg mer antioksidanter og vitamin C. Fra frittgående dyr får du blant annet mer Omega-3 fettsyrer.
I tillegg sørger man for at dyra har det bra.
Prøv nå
Enten du fikk lyst til å prøve økologisk mat nå, eller ikke, bør du merke deg at du kan ha fått i deg økologisk melk uten at du vet det.
Tidligere i år, sa Tine til Forbrukerinspektørene at bare 30 prosent av den økologiske melken brukes til økologiske varer. Resten går til konvensjonelle produkter.
Dermed kan du ha drukket økologisk melk uten at du vet det. Og ga dette mersmak, kan du prøve økologisk mat på Øyafestivalen i Oslo denne helgen, eller komme deg på en økologisk bondegård neste helg. Da arrangeres «Åpen Gård». Les mer om arrangementet og hvilke gårder som er åpne her: «Åpen økologisk hage».
Kilder: OIKOS og Holmboe-Ottesen G. «Bedre helse med økologisk mat?»