Gratinerte grønne asparges

Gratinerte asparges med spekeskinke og basilikum.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Gratinerte grønne asparges

Asparges er en av vårens herligste grønnsaker. Lise Finckenhagen legger dem i en form og gratinerer dem i ovnen.

Slik gjør du

Skjær vekk de nederst 2-3 centimeterne på aspargesen. Kle et lite stekebrett med bakepapir. Legg aspargesen over på stekebrettet, halvparten med toppene opp og den andre halvparten med toppene ned.

Smelt smøret i en liten kasserolle og rør inn melet. La det frese et par små minutter over middels varme under konstant omrøring. Visp inn melk og fløte. Gi det hele et oppkok, mens du hele tiden visper for å unngå klumper i sausen og at det fester seg i bunnen. La sausen småkoke i to minutter under stadig omrøring. Trekk kasserollen vekk fra varmen. Rør inn eggeplommer, sennep, halvparten av osten, salt og kvernet pepper.

Hell gratineringsausen over aspargesen, men la toppene være fri for saus. Dryss over resten av osten. Gratiner herligheten i ovn ved 200 grader i cirka 10-12 minutter. Sett gjerne på grillelementet de siste to-tre minuttene slik at overflaten blir pent gyllen.

Kvern over litt ekstra pepper og dryss over hakkede urter, hvis ønskelig. Serveres straks!

Topp den ferdiggratinerte aspargesen med tynne skiver god spekeskinke før servering.

Tips

Vi har flere oppskrifter med asparges fra Lise Finckenhagen:

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+