Rotmos med svartkål

Rotmos laget på poteter, pastinakk og svartkål og stekte svartkålstilker.

Foto: Tale Birgitte Hansen / NRK

Rotmos med svartkål

Svartkål har en tydelig stilk i midten av hvert blad. Reneé Fagerhøi skjærer stilken ut og steker den, før hun serverer den til rotmos med svartkål.

Slik gjør du

Lag rotmos av dine favorittrøtter ved å skjære dem i terninger og koke til de er møre. Mos med en egen «stapper». Ikke bruk stavmikser, særlig poteter blir som «lim» av stavmiksing. Smak til og tilpass konsistensen med smør, fløte og salt.

Svartkålen «fileteres», det vil si å skjære langs stilken på begge sider, slik at du sitter igjen med stilkene for seg, og det grønne fra bladet for seg. La stilkene være hele, snitt bladene i biter.

Forvell svartkålen ved å gi den et oppkok og ha det rett i isvann. Forvell både stilk og blader samtidig. La vannet renne av. De forvellede bladene has i rotmosen. Stilkene stekes lett i olje i pannen før servering. Sørg for at de er tørre for alle vannrester først, for å unngå så mye stekesprut. Stilkene brukes som garnityr på rotmosen.

Tips

Svartkål

Svartkål er enkel å bruke og krever ikke så mye tilberedning.

Foto: Tale Birgitte Hansen / NRK

Svartkål kan stekes som chips i frityr, brukes i wok, suppe, serveres rå eller syltes. Her er mange muligheter.

Kilde: Reneé Fagerhøi i Kveldsåpent, NRK P1