Bakt sellerirot med kryddersmør

Bakt sellerirot med kryddersmør passer godt som tilbehør til grillmat. Her har Renee Fagerhøi strødd aske fra brent purre over kryddersmøret.

Foto: Tale Birgitte Hansen / NRK

Bakt sellerirot med kryddersmør

Sellerirot er en takknemlig grønnsak som tåler røff behandling. Selleriroten er Reneé Fagerhøis favoritt, og hun serverer saltbakt sellerirot med luftig kryddersmør.

Slik gjør du

Bakt sellerirot

Rens selleriroten for jord og annet rusk, men la skallet være på. Strø godt med salt på en bakeplate, gjerne kledd med bakepapir, og plasser selleriroten/røttene i saltet. Ha brettet i ovnen på 180 grader. De kan også bakes i folie på grillen, perfekt til sommerens grillfester!

Røttene bakes i omtrent to timer. De er ferdig når de er møre og saftige. For matnerden: Den perfekte kjernetemperaturen er 88 grader.

Kryddersmør

La smøret romtempereres. Pisk smøret til det blir hvitt, gjøres enklest med kjøkkenmaskin. Da blir smøret luftig. Tilsett sitronsaft mens smøret piskes så blir det også blankt. Smak til med ekstra salt og friske krydderurter, for eksempel persille, rosmarin og timian.

Tilpass urtene etter hovedretten: Lam tåler «tyngre» krydder enn for eksempel fisk, som krever renere smaker.

Kilde: Reneé Fagerhøi i Kveldsåpent, NRK P1