Hjemmelagd sterk ketsjup

Denne ketsjupen er det spark i. Chili, hvitløk, ingefær og tørre krydder som nellik, muskat og pepper er med på å sette mye smak.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Hjemme­lagd, sterk ketsjup

Har du først prøvd å ha hjemmelagd ketsjup på maten, blir det vanskelig å gå tilbake til den fra butikken.

Slik gjør du

Ha alt i ei gryte (ikke aluminium). Kok opp stille og rolig, og la det småkoke til tomatene er gjennomkokt og alt er mørt. Det tar om lag halvannen time. Rør ofte, og sjekk at det ikke brenner seg eller tørrkoker.

Ta opp alle biter av gryta med en hullsleiv, men la krafta bli igjen i gryta. Kjør bitene i en food processor eller blender til det er helt most – også krydderet. Press massen gjennom ei sikt ved hjelp av en slikkepott. Få med så mye som mulig. Det skal nesten bare være tomatskall og kjerner igjen i sikta.

Ha det tilbake i gryta med kraft og kok opp, slik at væsken begynner å fordampe. Ta gryta av plata når ketsjupen har en passende konsistens.

Ha ketsjupen i helt rene glass eller flasker.

Tips

Hvis du vil at ketsjupen skal holde seg nærmest evig, kan du hermetisere den. Det gjør du ved å bruke glass eller flasker med skrukork. Når du har fylt på ketsjup, skrur du lokkene nesten til, men ikke helt, for dampen må få slippe ut.

Glassene eller flaskene setter du i ovnen på 110 grader til de bobler. Skru av ovnen, og skru lokkene til ved hjelp av grytelapper. La glassene eller flaskene stå i den avskrudde ovnen til de er kalde.

Når et glass eller ei flaske ketsjup er åpna, bør ketsjupen oppbevares i kjøleskap.

Kilde: Camilla Plum i TV-serien «Mat som holder»/DR