Hopp til innhold

Pannekaker til frokost, middag og dessert

De kan komme fra pose, bade i sirup eller inneholde 75 kalorier per stykk. Ukas ønskeoppskrift er pannekaker.

Kokkelærer ved Time videregående skole på Bryne, Hans Dahl Ørstavik, lager pannekaker.

VIDEO: Hans Dahl Ørstavik bruker bare egg, melis og hvetemel når han lager dessertpannekaker.

På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. «Pannekaker», skreiv en av våre Instagram-følgere. Så her er den – ukas ønskeoppskrift er pannekaker.

Crespelle alla crema pasticcera

Pannekaker med vaniljesufflé – crespelle alla crema pasticcera.

Foto: Fra tv-serien Munter mat - på tur / DR
Tynne pannekaker med appelsin

Pannekaker med appelsin.

Foto: Joakim Skavern / NRK
Frokostpannekaker

Amerikanske pancakes med smør, bacon og hjemmelagd sirup.

Foto: Ellen Marie Steen / NRK

Mer anvendelig matrett skal du jo leite litt etter. Med bitte små justeringer av pannekakerøra kan de passe både til frokost, middag og dessert.

Kokkelærer ved Time videregående skole på Bryne, Hans Dahl Ørstavik, velger seg dessertpannekaker. Han bruker ikke poserøre. Og han har melis i pannekakerøra. Og ikke melk, bare masse egg.

– Ei dessertpannekake skal være så tynn at du kan se sola gjennom den, sier Ørstavik.

Ikke snu for tidlig

Hans beste triks for å få pannekakerøra jevn og fin, er å først blande egg og melis, og deretter sikte hvetemelet. Det rører han inn litt etter litt.

Han bruker litt fett i steikepanna, som han tipper rundt etter å ha hatt ei øse røre i. På den måten blir pannekaka jevn, og røra renner så langt ut mot kantene som mulig.

Og tålmodighet er en dyd, skal vi tro kokkelæreren.

– Før du snur den, er det viktig at pannekaka får ligge lenge nok til at den får farge på baksida, sier han.

Pannekaker til dessert

Ørstavik vil ha rømme, frukt i sukkerlake, syltetøy eller is – eller en kombinasjon – på sine pannekaker. Mulighetene er imidlertid nærmest uendelige.

I Munter mat-episoden som gikk på NRK1 denne uka lagde brødrene Price italienske pannekaker med vaniljesufflé – crespelle alla crema pasticcera.

Lise Finckenhagen har lagd pannekaker med appelsinsaus og skiver av blodappelsin. Hvis du vil, kan du flambere denne typen pannekaker.

Frokostpannekaker med ricotta og kanel

Pannekaker med kanel.

Foto: Fra TV-serien Ei verd av krydder (Spice Trip) / Channel 4
Eggepannekaker med havre, engelsk filetbacon og asparges

Middagspannekaker med bacon og asparges.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK
Maispannekaker med sterk salsasalat

Maispannekaker me salsasalat.

Foto: Eva Rados / SVT

Pannekaker til frokost

I blant annet USA er det langt vanligere å spise pannekaker til frokost enn det er her. Pannekakene er da ofte mindre, og pannekakerøra er tilsatt natron eller noe annet som får dem til å heve seg litt under steiking.

Lise Finckenhagen bruker bakepulver når hun lager pancakes, og har fersk frukt ved siden av. Også i TV-programmet Ei verd av krydder var bakepulver hevemiddelet. Dessuten står kanel på innholdslista

Anders Odden, som har lagd pannekaker for Nitimen på radio, har både bacon, smør og hjemmelagd sirup oppå sine frokostpannekaker.

Pannekaker til middag

Synes du oppskriftene over blir før søte, har du mange andre muligheter. Den samme kokken som foretrekker bacon, smør og hjemmelagd sirup til frokost, har også et litt sunnere alternativ.

Ikke noe sukker i røra, og en blanding av fint og sammalt hvetemel. Oppå foreslår han naturellyoghurt og tyttebær.

Noe lignende foreslår kokken Inge Johnsen. Han lager middagspannekakene sine med minimalt med sukker, og blandet grovt og fint mel.

Fyllet kan være både ost-, kjøtt- eller grønnsakbasert. Under finner du noen forslag.