Marokkanskinspirert lammegryte

Marokkanskinspirert lammegryte serveres gjerne med en yoghurtdressing og couscous som tilbehør.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Marokkansk­inspirert lammegryte

Med harissa, som er en sterk chilisaus med røtter i Nord-Afrika, blir lammegryten en annerledes smaksopplevelse. Lise Finckenhagen lager lammegryte med aprikoser, mandler og tomater.

Slik gjør du

Krydre kjøttet med salt og kvernet pepper.

Skjær løk og hvitløk i tynne skiver. Flå tomatene og del dem i fire. Fjern den harde kjernen og grovhakk tomatkjøttet.

Varm et par spiseskjeer olivenolje i en stor stekepanne. Stek kjøttet pent gyllent. Ha kjøttet over i en middels stor gryte.

Fres løk, hvitløk og ingefær i pannen. Løken skal bli myk uten å få farge. Tilsett spisskummen, kanel og gurkemeie. Fres alt videre et minutt eller to og hell alt over sammen med kjøttet. (Kok gjerne ut pannen med litt vann og hell det også over kjøttet.)

Tilsett tomater, 1 ss harissa og kraft. Kok opp, og la det småkoke/syde under lokk i cirka 1 time.

Tilsett delte aprikoser og mandler. La gryten syde videre uten lokk i cirka 30 minutter, rør i gryten av og til. Smak til med noen dråper sitronsaft og litt mer harissa om nødvendig.

Tips

Harissa er en nordafrikansk sterk krydderpasta som inneholder blant annet chili, tomat og hvitløk. Får du ikke tak i det kan du smake til sausen med en sterk chilisaus.

Kilde: Liser Finckenhagen i «Jacobsen på lørdag»/NRK P1