Skrei med potet og selleripuré og bacon

Skinnstekt skreirygg servert med baconsmør på en seng av selleri- og potetstappe.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Skinnstekt skreirygg med selleri- og potet­stappe og baconsmør

Lise Finckenhagen lager fersk og kortreist mat av skrei. Det er ikke mye tilbehør som trengs til denne norske delikatessen. La fisken få smaksfølge av bacon, selleri, kapers, vårløk og urter.

Slik gjør du

Dryss fileten med et jevnt lag grovt salt. La den ligge med saltet på i ca. 20 minutter. Skyll fisken godt i kaldt vann og klapp fileten tørr med kjøkkenpapir. Del fileten i fire jevne stykker.

Skjær selleri og poteter i biter. Ha bitene i en kasserolle og tilsett vann. Kok grønnsakene møre, hell av vannet og damp dem tørre. Mos dem godt og rør inn crème fraîche og smør. Smak til selleri- og potetstappen med salt og kvernet pepper.

Skjær baconet i små biter, grovhakk kapersen, finsnitt vårløken og finhakk hvitløken.
Fres baconet i smøret, la det steke over middels varme til baconet er sprøtt og smøret gyllenbrunt.
Bland inn kapers, vårløk, hvitløk og sitronskall. Tilsett hakket dill rett før servering.

Ha litt olje i en stor og varm stekepanne. Legg i fiskestykkene med skinnsiden ned i pannen. Stek på skinnsiden i ca. 5 minutter over middels høy varme. Når skinnet er sprøtt og gyllent snur du fisken og steker et par minutter på den andre siden. Torsken er klar i det øyeblikket den flaker seg ved et lett trykk. Anrett pent på tallerkener.

Tips

Se også: «Jacobsen»

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen på lørdag»/NRK