Hopp til innhold

Volver. Å vende tilbake

Pedro Almodovar hyller kvinnen i sin siste film. Det gjør han med sjalusimord, knivstikking, incest og et spøkelse som promper. Det liker Helen de Bellis.

Filmplakat. Volver.
Foto: Sandrew Metronome

Volver betyr å vende tilbake. Det gjør Pedro Almodovar. Han vender tilbake til mor, til røttene i barndommens La Mancha, tilbake til favorittkvinnene: Carmen Maura, Penelope Cruz, Lola Duenas.

I prosessen sper han på med sjalusimord i fortiden, knivstikking i nåtiden, incest og et spøkelse som promper.

Johana Cobo og Penolope Cruz
Foto: Sandrew Metronome

Fargesterk kvinnefabel

Filmen er en overveldene rik, varm og fargesterk kvinnefabel som preges av markante kvinneprofiler og fravær av menn. Mannfolkene i filmen er drept, forsvunnet eller pusler rundt på avstand. Her er det kvinnefelleskapet mellom mødre, søstre, naboer og venninder som skildres.

I La Manchass landskap ruver tusenvis strømlinjeformete vindmøller. Don Quijotes ville fått angstnevroser. Vinden er så hard at mannfolkene dør tidlig og kvinnene blir smågale.

Penelope Cruz spiller Raimunda, en kvinne som bor i fattige kår med tenåringsdatteren og en døgenikt til mann, som i fylla forsøker å forgripe seg på på datteren.

Hun forsvarer seg med kjøkkenkniven. Mor tar ansvar for uhellet og stabler liket inn i fryseren. Mens hun strever med å kvitte seg med det brysomme liket ryktes det at gjenferdet til bestemor er blitt sett i nabolaget. Da avsløres spøkeri og gamle familiehemmeligheter.

Pedro Amodovar og Penolope Cruz
Foto: Sang Tan / Scanpix/AP

En deilig godtepose

”Å vende tilbake” er ikke helt på nivå med ”Alt om min mor”, men er en deilig godteripose, med vakkre intense scener. Filmen er både en farse og et melodrama med realistiske detaljer.

Filmen er selfølgelig en hyllest til kvinnen og til mor. Det er også en hyllest til filmens divaer Anna Magnani og Sophia Loren.

Almodovar har forvandlet Penelope Cruz til en sensuell duvende Sophia som går og ter seg akkurat som den italienske divaen. I filmen gjør hun sitt livs rolle ..det gjør også de andre skuespillerne i filmen.

Damene vant kollektivt prisen i Cannes for ”Beste kvinnelige hovedrolle”.

Terningkast 5

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober