- Skulle bare mangle om ikke desserten skulle bli oppkalt etter Dronningen. Men den har
båret samme navn i snart 100 år. At "Dronning Mauds Fromasj" fremdeles er en av våre mest kjente klassiske
desserter. Det kan ikke bety annet enn at kokka må ha gjort en utmerket jobb, sier Aase Strømstad til Nitimen.
Rød gelatin forbudt
Desserten er basert på jordbærsyltetøy, sjokolade, egg og fløte. Før var den mer rød i fargen, fordi det den gang var lov å bruke rød gelatin som stivelse. Det er forbudt i
dag.
Det var en spent kongefamilie som reiste rundt i landet vårt i 1906. Den lille innvandrerfamilien
skulle tjene en viktig symbolsk funksjon i en vanskelig og turbulent tid. Og de kongelige gjorde alt for å virke så norske som mulig.
Tøff tid for Dronningen
- Det må ha vært tøft for Maud, som var datter av dronning Alexandra, og vant til store forhold der borte
i England. Men det sies at hun trivdes bedre i Norge enn i Danmark, hvor hun giftet seg med
den kommende kong Haakon. I Norge ble hun tross alt dronning, selv om det var i et lite og den gang
fattig land, sier Aase Strømstad.
Dronning Maud er forøvrig tippoldemoren til prinsesse Ingrid Alexandra, som helt sikkert en gang
vil smake på den kongelige fromasjen.
DRONNING MAUDS FROMASJ
3 plater gelatin
3 eggeplommer
3 ss sukker
3 dl kremfløte
1/4 dl kokende vann
1/2 plate kokesjokolade
litt jordbærsyltetøy
Legg gelatin i kaldt vann i ca 15 minutter.
Riv kokesjokoladen.
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker.
Pisk kremfløten og bland den forsiktig inn i eggedosisen,- bruk slikkepott!
Bland gelatinen i kokende varmt vann.
Etter å ha rørt ut gelatinen med en gaffel, lar du den renne med en tynn stråle i eggekrem-blandingen.
Når blandingen begynner å tykne, heller du litt i bunnen av en glass-serveringsbolle. Deretter
drysser du et tynt lag sjokolade. Så et lag fromasj igjen. Oppå dette laget legg du litt syltetøy.
Deretter et lag med fromasj...osv.
På toppen drysser du et lag med revet sjokolade.
Sett fromasjen til kjøling.