Hopp til innhold

En bok - 1500 forfattere

En forholdsvis ny og økende trend på nettet er wiki-innhold, der hundrevis – eller tusenvis – brukere samarbeider om å lage innhold. Slik som en bok på tusen sider.

A Million Penguins
Foto: AMillionPenguins.com

Selve wiki-begrepet kommer fra polynesisk og betur hurtig/rask, og det er akkurat det som skjer når så mange bidrar til å lage noe: Det går svært raskt. Nett-leksikonet Wikipedia er kanskje det beste eksemplet på dette. Absolutt alle nettbrukere over hele verden kan gå inn og lage eller redigere om leksikon-artiklene. Dermed øker det kolossalt i størrelse og omfang for hver dag som går.

Roman på tusen sider

Det siste på wiki-fronten er produksjonen av en hel bok. Det er forlaget Penguin som står bak initiativet. Tanken er som følger: Man gir brukerne en åpningssetning, og så får de en måned på seg til å skrive en roman med utgangpunkt i den. Brukerne kan både lage nye kapitler og endre/utvide de eksisterende.

Etter et prosjektet nå er ferdig – det er ikke lenger mulig å delta – har 1500 nettbrukere produsert en kjemperoman som i papirform ville hatt over tusen sider. Slik den foreligger nå, er imidlertid boka, kalt A Million Penguins , kun tilgjengelig i elektronisk form på nettet. Åpningssetningen lyder ”There was no possibility of taking a walk that day...” og er hentet fra den klassiske 1800-tallsromanen Jane Eyre, skrevet av Charlotte Brontë.

Kaotisk

På grunn av prosjektets kaotiske form, med såpass mange “forfattere” involvert, har resultatet også blitt temmelig kaotisk. Det er nemlig ingen annen måte å hindre at noen går inn og endrer det du har skrevet enn å endre det tilbake. Dermed er det de som har hatt mest tålmodighet som har vunnet fram med sine tekstpassasjer.

Å skrive en bok på denne riktignok demokratiske måten er neppe veien å gå om man ønsker en tradisjonell historie med hovedpersoner, begynnelse, slutt og et logisk handlingsforløp. I A Million Penguins er det ingen tydelig hovedperson, men flere hoved-dyr – inkludert en katt, en filosofisk anlagt hval og flere hunder. Handlingen er heller ikke den enkleste å følge med på, og den beste måten å lese boka på er nok å kikke litt her og klikke litt der, akkurat som når du surfer på nett.

Kollektiv bildemanipulering

Norges største fotofikling
Foto: Originalfoto: Geir Evensen / NRK

Selv om dette er mest ment som et eksperiment, kan vi nok vente oss flere slike kollektive verk framover, og ikke bare i skriftlig form. Nylig arrangerte NRK historiens andre norgesmesterskap i fotofikling , altså bildemanipulering. I den forbindelse fikk alle landets fotofiklere anledning til å delta i et rekordforsøk kalt “Norges største fotofikling”. Et kjempebilde på 100 megapiksler ble delt opp i 11 ganger 9 like deler og sendt ut til de 99 første som meldte seg på. De ferdig fotofiklede bitene ble sendt tilbake fra brukerne og puslet sammen til et digert bilde på 3,3 ganger 1,9 meter. Bildet finnes selvfølgelig også elektronisk, og du kan se det her .

 

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK